Imagini înfiorătoare. Nurcile ucise în Danemarca în urmă cu două săptămâni au început să iasă din pământ. Peste 10 milioane de animale au fost îngropate atunci în gropi comune, după ce guvernul danez a anunţat că a fost înregistrată o mutaţie de coronavirus care s-ar putea transmite la oameni.
În urmă cu două săptămâni, peste 10 milioane de nurci au fost omorâte şi îngropate apoi pe terenurile armatei din Danemarca. Conform Guvernului, oamenii de ştiinţă descoperiseră o mutaţie de COVID-19 care s-ar fi putut transmite la oameni. Din păcate, la câteva zile de la masacru, premierul danez a explicat că nu sunt dovezi care să demonstreze acest lucru.
Acum, câteva imagini cu nurcile care ies din pământ fac înconjurul lumii. Fotografiile sunt înfiorătoare, iar internauţii au comentat imediat: “Fugiți, vin să se răzbune!” sau “2020, anul nurcilor mutante”.
Fenomenul sinistru, însă, are o explicaţie logică. Se pare că descompunerea animalelor formează gaze care le împing spre exterior. Tot ceea ce se poate face este să se pună mai mult pământ peste mormintele comune.
“Pe măsură ce corpurile se descompun, se pot forma gaze. Acest lucru provoacă umflarea pământului. În acest mod, în cel mai rău caz, nurca este împinsă afară din pământ. În plus, pământul este nisipos, adică mai uşor de împins”, a explicat purtătorul de cuvânt al poliției daneze, confom The Guardian.
Un lucru cu adevărat îngrijorător ar putea fi faptul că nurcile ar fi fost îngropate prea aproape de pânza freatică, lucru care ar putea duce la contaminarea reţelei de apă potabilă.
“Se pare că nimeni nu cunoaște consecințele acestei situații. Trebuie să recunosc că este îngrijorător”, a spus Susan Munster, membru al conducerii companiei de apă din Danemarca.
De asemenea, există pericolul ca pe blana animalelor să se afle anumite bacterii periculoase pentru oameni, motiv pentru care autorităţile au avertizat cetăţenii să nu se apropie de zonele afectate, în ciuda faptului că acestea au fost stropite cu var şi dezinfectant înainte să fie îngropate. Conform Ministerului de Mediu din Danemarca, aceasta este doar “o problemă temporară”. Desigur, zona va fi monitorizata până la instalarea unui gard de protecţie care să ţină animalele sălbatice departe de gropile comune.
„Virusul la nurci era transmis de cele mai multe ori prin respirație, deci nurcile moarte reprezintă un risc substanțial mai mic de infectare decât cele vii. Dar bacteriile pot fi prezente pe blana acestora.Este o situație extraordinară, nu putem face alte precizări”, a spus ofițerul de presă al Poliţiei, Thomas Christensen.