Nunți și botezuri în 2021. Schimbare majoră: ce se întâmplă cu testul și vaccinul covid-19

Nunți și botezuri în 2021. Schimbare majoră: ce se întâmplă cu testul și vaccinul covid-19
Care sunt noile reguli pentru nunțile și botezurile din 2021, în contextul Covid

Condiția vaccinării ori a prezentării unui test negativ pentru a participa la evenimente ar putea să nu mai fie valabilă.

Nunți și botezuri în 2021

Astfel, judecătorii Curții de Apel din Cluj au anulat hotărârea de Guvern ce a stabilit măsura aceasta. De la pronunțarea motivării, guvernanții vor avea la dispoziție termen de 15 zile pentru a ataca decizia.

”S-a anulat parțial Hotărârea de Guvern 580/2021 a Guvernului, cu privire la condiționarea participării persoanelor la evenimente sportive, la spectacole, la aniversări particulare, condiționate de prezentarea vaccinării sau unui test negativ.

Argumentele noastre s-au referit, în primul rând, la discriminare și la încălcarea dreptului de opțiune în ceea ce privește vaccinarea.

În măsura în care hotărârea ar deveni definitivă, ea își produce efectele față de toată lumea”, a spus avocatul Kapcza Mikolt Krisztina.

De menționat este că nunțile, botezurile și mesele festive pot fi organizate fără limită de persoane, de la data de 1 iunie, numai dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19, cu ambele doze. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat că este obligația organizatorilor să se asigure că toți participanții sunt vaccinați.

Decizia CNSU, aprobată de către guvern, la finalul lunii mai 2021

  • (1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • (2) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a mai spus că este obligația organizatorilor să se asigure că toți participanții sunt vaccinați. Prin urmare, organizatorul trebuie să verifice, la intrare, dacă persoana respectivă are adeverință de vaccinare – în format pe hârtie sau electronic, pe telefon.

”Organizatorul trebuie să se asigure – deci cine face invitaţia, dacă decide că vrea să depăşească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitaţie trebuie să spună: . Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că organizatorul, care răspunde de organizare, este persoana care răspunde de faptul că există o persoană care nu este vaccinată„, a explicat Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI