David Popovici a scris istorie pentru România, dar mai ales pentru palmaresul lui. La doar 19 ani, sportivul legitimat la Dinamo are deja un titlu de campion mondial, unul de campion european și unul de campion olimpic la natație. În spatele succesului său se află muncă susținută de ani de zile, dar și sprijin din partea familiei, care a avut un rol crucial.
Ediția 2024 a Jocurilor Olimpice i-a adus lui David Popovici două medalii. Sportivul a câștigat aurul la proba de 200 de metri liber și bronz la 100 de metri, iar familia l-a susținut din tribune. Înotătorul legitimat la Dinamo a avut parte de sprijinul necondiționat al părinților lui, încă de când a mers prima dată la bazin.
Dacă pe David îl cunoaște toată România, mulți s-au întrebat cine sunt oamenii care l-au ajutat să devină campion. Sportivul are un frate cu 8 ani mai mare, care a practicat la rândul său înotul, însă nu de performanță. Tatăl lor a povestit, în diverse interviuri, cum a ajuns să aleagă acest sport pentru copiii lui, cu mult înainte să se nască.
”Cred că eu l-am ales (n.r. înotul). Și l-am ales cu mult timp înainte să apară David. L-am ales văzând un bărbat pe stradă, cu puțin timp înainte să se nască fratele lui David, care e cu 8 ani mai mare. Omul respectiv arăta foarte bine din punct de vedere fizic. L-am întrebat ce sport practică, tocmai în ideea de a direcționa copilul sau copiii pe care urma să-i avem. Mi-a spus că înot. Mulțumesc frumos, și am reținut. Și apoi sportul ăsta a venit natural pentru copiii noștri. Iar David a progresat de maniera pe care o știm cu toții”, a povestit tatăl campionului, într-un interviu.
Mama lui David Popovici, Georgeta, lucrează în domeniul asistenței sociale. În anul 2021, a făcut un curs de ofițer anti-doping, avizat de Agenția Națională pentru Calificări, pentru a-și putea ajuta băiatul să se ferească de produsele care i-ar putea periclita cariera profesionistă. Mama sportivului are pregătirea necesară pentru a participa inclusiv la controale anti-doping, însă nu la Dinamo și nu la sportul la care face performanță fiul său, pentru a evita conflictul de interese.
Tatăl sportivului a lucrat în vânzări și marketing, în industria farmaceutică, după care a decis să se dedice carierei fiului său. S-a specializat în nutriție și îl ajută pe David să aibă o alimentație care să-i asigure toți nutrienții necesari pentru a fi în cea mai bună formă a sa. Mihai Popovici se ocupă de toate lucrurile pe care le face un manager sportiv, de la negocieri de contracte și până la imaginea fiului său.
Mihai Popovici a vorbit, în trecut, despre felul în care a gestionat cariera fiului său. Tatăl campionului a mărturisit că nu a pus niciodată presiune asupra lui David și că nu i-a dat sentimentul că trebuie să concureze pentru ceva. Recompensa după fiecare antrenament și competiție era asigurată indiferent de rezultat, astfel că sportivul a început să iubească înotul și să meargă cu drag la antrenamente pentru sportul în sine, nu pentru medalii sau premii.
”Pot să vă spun că e ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că e cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple. ‘Cum a fost astăzi antrenamentul?’, ‘Ce ai făcut, al câtelea ai fost?’, ‘Ce a făcut X?’, ‘Ți-am spus să fii atent la Y’ și așa mai departe. ‘Ce ți-a dat antrenorul? A, nu, e greșit’. ‘Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!’
Iar lucrul acesta se petrece de multe ori, începând de la 7-8 ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă unde se poate ajunge fără presiune“, a explicat Mihai Popovici.