Numărul uriaș al ucrainenilor refugiați de teama războiului. ONU a făcut un anunț tulburător

Numărul uriaș al ucrainenilor refugiați de teama războiului. ONU a făcut un anunț tulburător
Numarul urias al ucrainenilor refugiati de teama razboiului. ONU a facut un anunt tulburator

Anunț tulburător al ONU la aproape o lună de la începutul războiului. Un număr uriaș de ucraineni și-au părăsit locuințele și au fugint din calea bombardamentelor. Vestea dată de Organizația Națiunilor Unite este cu atât mai dramatică cu cât o bună parte dintre refugiați sunt copii.

Câți ucraineni s-au refugiat până acum de la începutul războiului. Bilanțul cutremurător al ONU

Invazia Rusiei în Ucraina a început pe 24 februarie, iar de atunci armata rusă a încercat să pună stăpânire pe multe dintre orașele și zonele din țara vecină. Însă dârzenia și devotamentul militarilor ucraineni pentru țara lor le-au îngreunat foarte mult ofensiva rușilor, care sperau într-o victorie fulger.

Cu toate acestea, pagubele făcute de soldații ruși în Ucraina sunt incomensurabile. Au atacat blocuri de locuințe, spitale, școli, iar lista este mult mai lungă, însă cel mai tregic este bilanțul oamenilor nevinovați uciși în timpul invaziei: 902, potrivit republica.it. 

Iar tragedia umanitară nu se oprește aici. Un număr colosal de ucraineni și-au părăsit casele și, fie s-au refugiat în țările vecine, fie au fost strămutați în alte localități din Ucraina. Potrivit ONU, până acum, bilanțul celor fugiți din calea războiului se ridică la aproximativ 10 miliaoane de oameni.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutați în interiorul țării, fie refugiați în străinătate”, a declarat pe Twitter Filippo Grandi, citat de News.ro.

1,5 milioane de copii fugiți peste granițe

Printre aceștia, un număr uriaș de copii au fugit din Ucraina. Potrivit UNICEF, numărul lor se ridică la 1,5 milioane, iar alții au fost strămutați din cauza violenței.

„Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare și traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menține în siguranță”, a adăugat oficialul.

Organizația precizează că peste 500 de copii neînsoțiți au trecut granița din Ucraina în România, în perioada 24 februarie – 17 martie.

„Numărul real al copiilor separați care au fugit din Ucraina în țările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare”, a mai transmis organizația.

Conform unui bilanț al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR), de pe 24 februarie, de când a început războiul și până acum un număr de 3.389.044 de ucraineni au părăsit țara, iar alți 60.325 s-au stabilit deja în alte state. Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei și copii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au rămas în țară pentru că, potrivit legii marțiale adoptată de Volodimir Zelenski, aceștia pot fi chemați în orice moment la luptă.

Citește și: „O mamă ucraineană, uluită de gestul unui român într-o benzinărie din România: „Mi-am șters lacrimile””