Unul din cei mai bogați români ai momentului se numește Daniel Dines. Dines este CEO unei companii cotate la bursa din New York în aprilie pentru 36 miliarde de dolari. Povestea din spatele succesului antreprenorului român este una de luat ca exemplu.
Românii au auzit de curând de numele celui mai bine cotat român la bursă. Daniel Dines, în vârstă de 49 de ani, este acum cel mai bogat om din România. Compania pe care a cofondat-o și a cărei CEO este, a fost cotată la bursa din New York pentru 36 miliarde de dolari. Evenimentul s-a produs în aprilie 2021.
Compania pe care Daniel Dines a construit-o de la zero se numește UiPath, iar tehnologia pe care UiPath a inițiat-o în ultimii ani este probabil ideală pentru noua lume în care trăim. Este o lume unde întreprinderile își reevaluează structurile, de la spații de birouri la sănătatea mintală a angajaților și rolul automatizării.
În acest moment Daniel Dines este unul dintre jucătorii cheie din industria globală de automatizare a proceselor robotizate în plină expansiune. Tânărul antreprenor se concentrează pe automatizarea sarcinilor repetitive de birou. Compania sa, UiPath, este deja una câștigătoare, dacă ținem cont de succesul răsunător de la bursa newyorkeză. Dar acest succes este probabil doar începutul.
„Nu văd că modul actual de efectuare a operațiunilor va exista peste 10 ani de acum încolo. Automatizarea va schimba complet modul în care lucrează oamenii.
Ce rost are să faci sarcini manuale repetitive de valoare redusă pentru care nu suntem foarte bine echipați? Este obositor.”, spune Dines în interviul acordat publicației Sifted.
Daniel Dines a crescut într-un mic sat din România comunistă. Este fiul unui profesor și inginer civil, deși spune că a fost crescut în mare parte de bunicii săi. În 1990, Dines s-a mutat la București, la câteva luni după Revoluția din 1989, pentru a studia matematica și informatica la universitate.
„A fost cel mai fericit moment din viața mea. Am fost la câteva cursuri, a fost groaznic. Acești profesori comuniști, această atmosferă, nu vă puteți imagina cât de plictisitor a fost totul.
Scriau doar formule pe tablă. A fost cu adevărat neinspirat, așa că după câteva săptămâni nu m-am dus deloc. Mi-am luat diploma, dar în termeni practici am mers doar la examene.”, povestește antreprenorul român.
După această experiență Daniel Dines și-a focusat atenția pe celebrul joc de bridge. A început să joace bridge competitiv, și să meargă la turnee unde a câștigat bani frumoși. Ulterior Daniel Dines a revenit la studii, devenind programator.
La începutul anilor 2000, decide să se mute în Seattle pentru a lucra pentru Microsoft. Cu toate acestea, mai degrabă decât visul american, mutarea a fost o ajustare dificilă. Avea 29 de ani când s-a mutat în America și învățase engleza în mare măsură studiind cărți pentru bridge.
„Am trăit foarte sărac atunci când eram la 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american din clasa mijlocie. După ce m-am întors în România am trăit cu 2.000 de euro pe lună următorii zece ani.
Nu merită să te chinui toată viața pentru a avea bani, dacă vrei o vacanță mai frumoasă, acesta este cel mai stupid lucru din lume”, mai pvoestește miliardarul Daniel Dines.
După ce a revenit în România, programtorul Daniel Dines decide să-și înființze propria companie. Ideea inițială pentru DeskOver, așa cum a fost numită inițial UiPath, a venit în SUA. Compania efectiv avea să și-o construiască, totuși, în România. Dines a reușit să asigure câteva contracte de externalizare a software-ului înainte de a pleca în America.
Aceste contracte au menținut compania, cofondată cu Marius Tirca, care este directorul tehnologiei UiPath, pe linia de plutire în primele sale zile. Totuși, a fost un moment dificil, iar Dines spune că nu s-a bucurat de prima perioadă, lucrând dintr-un apartament mic, cu puțini bani. În același timp, Daniel Dines descrie primii ani de startup ca fiind adevăratul său colegiu.
„A fost o etapă cumplită. Nu am fost construit pentru acest tip de luptă și greutăți. A fost un proces lung, uneori foarte dureros. S-a simțit întotdeauna foarte periculos.
Având mereu aceste experiențe ca și cum nu ai banii, cum le spui acestor oameni? Te simți responsabil pentru toate acestea.”
Compania sa, UiPath, este acum într-o poziție foarte norocoasă. Miliardarul spune că are o echipă mare de dezvoltare, și că și-au propus să acapareze cea mai mare parte din această imensă industrie. În același timp, titlul de cel mai bogat om din România i-a creat doar dezavantaje, spune el.
„La asta s-a concentrat presa românească. Nu și-au dat seama cât de mare era UiPath. Nu au înțeles că este cea mai mare companie din România „, spune Dines.
Ceea ce a surprins în declarațiile sale este faptul că banii nu înseamnă atât de mult pentru el în schema mai largă a lucrurilor.