Românii trebuie să fie foarte atenți atunci când cumpără ouă, mai ales acum, pe timp de caniculă. Specialiștii spun însă că ouăle de găină care au ștanțate pe coajă cifra 3 chiar ar trebui evitate.
Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut un raport al calității ouălor și a făcut anunțul de care bucureștenii trebuie să țină cont, deoarece ei sunt cei mai mari consumatori de ouă din țară.
Asociația Pro Consumatori (APC) a cumpărat anul trecut 38 de mărci de ouă din hipermarketuri/supermarketuri din Capitală, în vederea realizării unui studiu. Bucureștenii consumă adesea ouă de la găini crescute în baterii!
Astfel, s-a aflat că 32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii, iar 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber!
26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale, iar 13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic, transmite apc-romania.ro, citată de antena3.ro.
1. Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
2. un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.);
3. un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
4. un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete. După nouă zile de la data ouatului până la a 28 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete!