Nu-ți mai crește planta de apartament? Ca să îți revitalizezi plantele de apartament trebuie să acorzi atenție specială, pentru a nu ajunge în situația în care acestea se ofilesc și mor. Există câteva metode generale pe care le poți aplica pentru a-ți salva ghivecele. Iată care sunt acestea!
Dacă ești iubitor de plante de apartament, atunci cu siguranță vei ține cont de aceste sfaturi. Mai întâi, trebuie să te asiguri că florile au parte de lumina necesară, venită de la soare, pentru unele dintre plante, cum ar fi mușcatele sau leandrii, în timp ce altele trebuie așezate doar la lumina venită indirect, fiind necesară o perdea pentru a mai estompa din puterea soarelui.
Verifică dacă planta care dă semne de ofilire stă prea mult la lumină și pune o perdea, pentru ca razele soarelui să nu o mai ardă sau, pur și simplu, o poți muta într-un loc unde este mai bine protejată, însă nu chiar la întuneric.
Unele plante pot suferi din cauza lipsei luminii. În acest caz, trebuie să compensezi cu niște lămpi speciale sau cu tuburi fluorescente. Ai grijă să ștergi praful de pe frunzele plantelor, deoarece lumina și aerul pot fi blocate de praf, iar planta ar putea să sufere. Florile de ghiveci pot da semne că suferă sau chiar se pot ofili și din cauza excesului de apă.
Vei remedia situația dacă le respecți nevoile de udare. În timp ce unele au nevoie de o udare abundentă, altele au nevoie de foarte puțină apă. Dacă ai orhidee, spre exemplu, trebuie să știi că ea se udă prin scufundarea ghiveciului într-un recipient mai mare și plin cu apă.
Se lasă câteva minute, apoi se scurge până ce nu mai rămâne niciun strop de apă în farfuria de susținere. În schimb, cactusul nu are nevoie de udare regulată sau de apă multă.
Dacă vrei să ai plante sănătoase în balcon, iar pentru asta trebuie să recurgi la măsuri de revitalizare, se impune să ai grijă la îngrășămintele folosite.
Plantele de apartament nu au nevoie de o fertilizare excesivă, ci doar de o hrănire ușoară și regulată. Îngrășămintele se aplică din primăvară și până în toamnă, iar plantele nu se hrănesc în perioada repausului vegetativ.
Plantele pot avea nevoie de revitalizare și atunci când ghiveciul devine prea mic pentru mărimea rădăcinilor. Astfel, pentru ca planta să își revină, trebuie să o muți într-un ghiveci mai spațios. Trebuie să fie unul cu numai un număr mai mare ca precedentul, iar transplantarea trebuie făcută cu grijă maximă pentru ca rădăcina să nu aibă de suferit.
Orice ruptură poate dăuna plantei. Atunci când este perioada de iarnă, cele mai multe plante de apartament se opresc din creștere, iar unora le pică frunzele. Trebuie să te asiguri că au intrat în hibernare și să nu arunci recipientul. Ghivecele trebuie păstrate până în primăvară, atunci când ies din repausul vegetativ, în spații cu temperatură constantă și trebuie udate rar.