Dovleceii umpluți pot fi o adevărata delicatesă dacă modul de preparare și ingredientele folosite sunt cele potrivite. Radu Anton Roman ne dezvăluie rețeta lui și ingredientul esențial care schimbă complet gustul.
În cartea maestrului culinar Radu Anton Roman „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” se regăsește o rețetă delicioasă de dovlecei umpluți. Care este ingredientul secret, aflați în rândurile următoare. Pentru început, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutură:
Citește și: Rețetă de dovlecei cu mujdei de usturoi. Secretul să aibă cel mai bun gust
Pentru sos:
Pentru început, tocăm ceapa, ouăle fierte și mărarul foarte bine. Carnea o vom găti încet, folosind unt, timp de 20 de minute. Apoi, se adaugă la amestecul de carne cele două ouă crude, ceapa și mărarul, după care se condimentează cu sare și piper după gust.
Curățăm dovleceii de coajă, scoatem miezul și se scobesc pereții interni cu o lingură, astfel încât să facem loc umpluturii. Dovleceii se umplu și se acoperă cu felii de roșii. Dacă dovleceii sunt mari, este indicat să curățăm coaja 7-8 cm în diametru, ceea ce este ideal pentru această rețetă. Dacă sunt mici, se pot lăsa în coajă.
Pentru sos, tăiem ceapa foarte fin, iar roșiile se taie cubulețe. Încingem untul și punem ceapa la rumenit, după care adăugăm roșiile și miezul de dovlecel. Într-o cratiță unsă cu puțin unt, așezăm dovleceii cu feliile de roșii în sus. Se adaugă sosul și apă astfel încât să acoperim totul, după care se pune tot în cuptor timp de o oră, la foc mediu.
În ultimele 5 minute, se descoperă pentru a se rumeni și pentru a permite apei să se evaporeze, apoi adăugăm smântână și mărar tocat. După, dovleceii umpluți sunt gata pentru servire. Poftă bună!