Nu mai pune mărar în varza călită. Ingredientul secret al secuilor, aşa iese mai bună ca niciodată

de: Corina Oprea
15 10. 2023

Varza călită este unul dintre cele mai îndrăgite preparate. Este un fel de mâncare celebru, dar pe care nu orice gospodină știe să îl pregătească. Multe dintre ele pun mărar în compoziție, dar se pare că un alt ingredient îi dă gustul cel mai bun. Secuii îl folosesc mereu, face minuni.

Ingredientul-minune pentru varză

Există mai multe motive pentru care poți alege să pui chimen în varza călită în loc de mărar. Ambele au gusturi diferite, speciale, dar chimenul îi dă cu adevărat o aromă specială preparatului.

Sașii folosesc chimenul în majoritatea preparatelor, mai ales în varza călită. Chimenul are un gust ușor condimentat și piperat, în timp ce mărarul are o aromă mai delicată și ușor dulceagă. Dacă preferi sau vrei să schimbi gustul specific al verzei călite, poți opta pentru chimen.

Chimenul poate merge bine cu anumite feluri de mâncare, mai ales cu cele coapte, la cuptor. În plus, se combină perfect cu piperul sau boiaua picantă, pentru cei care mănâncă, de fel, mai picant.

Cum faci cea mai bună varză călită

Pentru cea mai bună varză călită, începe cu o varză proaspătă. Alege una care este fermă, cu frunze verzi și fără semne de deteriorare. O varză tânără, proaspătă, se va pregăti mult mai repede și va avea un gust intens.

Vezi și: Ce să pui în varza călită pentru a scăpa de mirosul de mâncare din casă. Ingredientul e banal, îl are toată lumea în bucătărie

Lasă varza să se călească și să se gătească încet timp de aproximativ 30-45 de minute sau până când varza devine moale și călită. Dacă focul este prea tare, preparatul se va găti forțat și aromele nu se vor mai simți cu intensitate.

Poate fi necesar să adaugi puțină apă sau bulion de legume în timpul gătirii, dacă varza începe să se prindă de tigaie sau devine uscată. Gustă varza călită și ajustează sarea, piperul și alte condimente.

Pentru a obține o varză călită mai bogată, poți adăuga cartofi sau orez în compoziție. După ce este gata, lasă varza să se odihnească pentru câteva minute înainte de a o servi. Acest lucru poate permite aromei să se stabilizeze.

Ce beneficii are chimenul pentru sănătate

Chimenul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive. Consumul de chimen poate ajuta la reducerea simptomelor neplăcute ale indigestiei, balonării și flatulenței. De asemenea, poate stimula producția de enzime digestive și săruri biliare.

Te-ar putea interesa și: Ingredientul magic pe care îl pun arabii în salata de vinete. De asta iese mai gustoasă baba ghanoush

Chimenul este folosit tradițional pentru a reduce senzația de greață și vărsături, în special în timpul sarcinii sau în caz de răul de mișcare. De altfel, conține compuși cu potențial antiinflamator, care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.

Uleiul de chimen poate fi folosit pentru a trata simptomele astmului, bronșitei și altor afecțiuni respiratorii. Mai mult, poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru prevenirea diabetului de tip 2.

Chimenul furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, calciul, magneziul și vitaminele A, C și K. Datorită conținutului său de antioxidanți, chimenul poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.