Așa cum românii au preparatele lor tradiționale, așa și locuitorii din zona arabă a lumii aun un preparat anume, cunoscut sub numele de ghanoush, sau pe românește, un fel de salată de vinete. Dar, pentru a avea cel mai bun preparat, ai nevoie de ingredientul magic pe care îl pun arabii în salata de vinete. Citește mai departe și află cum faci cel mai bun ghanoush.
Pentru cei mai puțin familiarizați, acest preparat este un fel de mâncare populară din Orientul Mijlociu, care este apreciat în întreaga lume.
Află și: Cum gătești corect carnea de miel, de fapt. Mare atenție la acest detaliu
Această rețetă savuroasă este preparată din vinete prăjite, tahini, suc de lămâie și diverse condimente și se servește de obicei cu pita, legume sau biscuiți.
Originile lui Baba Ghanoush pot fi urmărite până în Orientul Mijlociu, mai exact în regiunea Levantului, care include Libanul, Siria, Iordania și Palestina de astăzi.
În arabă, cuvântul ”baba” înseamnă ”tată”, iar ”ghanoush” este un derivat al cuvântului ”ghanam”, care înseamnă ”oaie”.
Potrivit unor surse, numele ”baba ghanoush” se referea inițial la un fel de mâncare preparat cu creier de miel, dar rețeta a evoluat în timp pentru a include în schimb vinete.
Originile acestui fel de mâncare sunt necunoscute, dar se crede că a fost creat de fermierii arabi care prăjeau vinetele la foc deschis și apoi le pasau cu diverse condimente și mirodenii pentru a crea o pastă aromată.
Felul de mâncare a câștigat rapid popularitate în rândul localnicilor și s-a răspândit în alte părți ale Orientului Mijlociu și nu numai.
Dar, așa cum precizam la început, pentru a avea un preparat cu adevărat delicios, ai nevoie de ingredientul magic pe care îl pun arabii în ghanoush, așa că, citește mai departe și află secretul unui preparat pe cinste.
Sosurile și salatele din Orientul Mijlociu, cum ar fi baba ghanoush și hummus, sunt supuse gustului.
Pentru această rețetă de baba ganoush, va trebui să prăjiți atât vinetele, cât și usturoiul. De asemenea, va trebui să cumpărați pastă de semințe de susan tahini.
Vezi și: Cum faci sos libanez de usturoi. Ingredientul surpriză care îl face de nota 10
Tahini se găsește în secțiunea de unt de arahide la majoritatea magazinelor de produse naturiste, iar orice piață din Orientul Mijlociu o va avea. Multe magazine alimentare obișnuite au început să o comercializeze, de asemenea.
Cu alte cuvinte, pentru un baba ghanoush delicios, ingredientul magic pe care îl pun arabii în salata de vinete este exact tahini, o pastă obținută din semințe de susan și este un ingredient de bază în multe bucătării.
Este vegană, nu conține gluten, are un gust de nucă și este simplu de preparat. Tahini cumpărat din magazin este de obicei făcut din semințe de susan decojite.
Baba ghanoush se servește de obicei ca aperitiv și poate fi folosit ca dip sau ca tartinabil și se servește de obicei la temperatura camerei.
Acest fel de mâncare este sănătos, fără gluten, vegan, complet natural și atât de delicios. Asociați-l cu pâine pita, biscuiți sau chipsuri pentru un aperitiv apetisant pe care invitații dvs. îl vor adora. Iată care sunt și ingredientele pentru a face o rețetă de ghanoush:
Ingrediente
Modul de preparare
Se prăjesc vinetele. Veți constata că prăjirea la foc deschis va produce o aromă mai bogată de fum. Puneți pulpa de vinete prăjită într-un castron cu jumătate din lichidul de gătit afumat.
Aruncați pielea și rezervați restul lichidului de gătit. Lăsați vinetele să revină la temperatura camerei.
Adăugați tahini, ingredientul magic pe care îl pun arabii, usturoiul, sucul proaspăt de lămâie, chimenul, sarea, piperul cayenne și 1 lingură de ulei de măsline extravirgin în castron.
Citește și: Cum faci acasă cel mai gustos preparat arăbesc. Ingredientul secret din această rețetă
Folosiți o furculiță și o lingură pentru a zdrobi amestecul, folosind o presiune fermă pentru a sparge pasta de tahini, usturoiul prăjit și orice resturi de vinete.
Amestecați până când se combină bine. Notă- nu recomand să folosiți un robot de bucătărie aici, textura este mai autentică atunci când folosiți o furculiță pentru a face piure.Gustați sosul.
Adăugați tahini suplimentar, suc de lămâie, sare sau piper cayenne, dacă doriți. Cayenne-ul este extrem de picant, așa că adăugați cu grijă.
Se stropește cu ulei de măsline, dacă se dorește, fiind suficientă o cantitate mică. Se ornează cu pătrunjel proaspăt, dacă se dorește.
Serviți ca dip cu pâine pita, biscuiți sau chipsuri. Dacă preferați un dip rece, răciți-l la frigider înainte de a-l garnisi. Se păstrează la frigider într-un recipient etanș. În rest, Poftă bună!