Se dă startul pregătirilor pentru lunile de iarnă, iar de pe lista gospodinelor nu au cum să lipsească murăturile. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o variantă îmbunătățită a rețetei clasice, urmează sfaturile din rândurile de mai jos. Nu mai pune gogoşarii în oţet! Acesta este ingredientul care îi face mai buni decât ţi-ai închipuit.
În toate colțurile țării, ultimele zile de ale lunii august dau startul sezonului pregătirilor pentru gospodine. Se fac listele de cumpărături, iar multe încep chiar să pregătească borcanele cu produse pe care le vor ține în următoarele luni pe rafturile din cămară – gem, dulceață, compot, zacuscă, murături, sos de roșii etc.
Când vine vorba despre murături, gogoșarii sunt nelipsiți, regăsindu-se, fără doar și poate, în topul preferințelor românilor. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o variantă îmbunătățită a rețetei clasice, urmează sfaturile din rândurile de mai jos.
Nu mai pune gogoşarii în oţet ca ingredient principal, așa cum cere varianta clasică a rețetei, folosește, în schimb, muștar.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în borcanele cu gogoşari în oţet pentru a se păstra crocanţi până primăvara. Aşa fac gospodinele de zeci de ani
Te-ar putea interesa și: Ingredientul pe care să-l așezi în borcanul cu gogoșari pentru a nu face mucegai. Trucul nu dă greș
Vei începe prin a spăla, curăța și tăia gogoșarii. Pui apoi, într-un vas, zahărul, muștarul, uleiul, oțetul, sarea, boabele de piper și foile de dafin. Vasul se lasă la foc mic spre mediu, amestecând cu grijă, până se obține un sos.
În momentul în care compoziția începe să fiarbă, adaugi jumătate din cantitatea de gogoșari și lași în jur de un minut sau două, amestecând din când în când, folosind o lingură de lemn. Pui apoi gogoșarii rămași și mai lași vasul pe foc încă zece minute.
După, vei scoate gogoșarii din sos și îi lași să se răcească. Se transferă în borcane și se toarnă și lichidul. Pune capacele și așează recipientele „într-o cratiță pe fundul căreia a fost așezat un prosop, se umple cratița cu apă până aproape de gura borcanelor și se pune la foc, ținand-o 30-40 de minute de când începe să fiarbă”, potrivit Bucătăraș.