Nu mai face curățenie cu oțet fără mănuși. De ce trebuie să te protejezi

de: Năstase Mirabela
05 09. 2022

Oțetul este considerat un ingredient extrem de util atunci când vine vorba despre curățarea locuinței, iar asta datorită proprietăților sale dezinfectante, antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii. Însă specialiștii atrag atenția în privința cantității utilizate atunci când el intră în contact cu pielea și că ar trebuie folosite mănuși de protecție când cureți suprafețele cu oțet. Iată de ce!

Nu mai face curățenie cu oțet fără mănuși

Motivul pentru care ar trebui să porți mănuși atunci când cureți suprafețele din casă cu oțet este pentru a-ți proteja pielea și unghiile. Întrucât oțetul conține acid acetic, acid citric și acid tartric, care au eficiență și în îngrijirea unghiilor, utilizarea în exces poate însă cauza probleme la nivelul lor și al întregii pieli. Iar dacă petreci mult timp curățând cu oțet fără a purta mănuși protectoare, acizii din acest lichid pot afecta pielea din cauza expunerii prelungite.

Pe lângă semnele de uzură pe mâini, mirosul intens al oțetului care se impregnează în piele poate fi greu de îndepărtat chiar și dacă te speli apoi cu apă din abundență.

Însă dacă oțetul este utilizat în mod corespunzător, el va fi util nu doar în materie de curățenie a locuinței, ci și în privința anumitor probleme de materie estetică, îndepărtând petele galbene ce pot apărea pe unghii după folosirea unei oje de proastă calitate sau din cauza stresului. Pentru asta, poți face un amestec din 20 de ml apă distilată și 25 ml oțet, după care să înmoi unghiile timp de zece minute.

Oțetul este un ingredient minunat în bucătărie și pentru restul casei, dar amintește-ți, cu toate acestea, că el poate dăuna pielii dacă este utilizat în exces și fără a purta mănuși de protecție!

Obiecte pe care să nu le ștergi cu oțet

Deși oțetul face minuni când vine vorba de curățarea casei, există anumite obiecte din locuință care nu trebuie curățate cu ajutorul acestui ingredient. În această situație se încadrează oglinzile. Acestea vor fi afectate dacă vei folosi oțet sau chiar suc de lămâie, pentru a le curăța. De asemenea, lichidul se poate infiltra în spatele stratului subțire de acoperire a oglinzii și poate coroda suportul de argint ce îi conferă strălucire.

Contrar a ceea ce știai, se pare că oțetul nu este indicat nici pentru mașina de spălat vase sau de spălat rufe, în încercarea de a îndepărta calcarul din interior. Soluția poate să păteze interiorul din oţel inoxidabil al acestor aparate electrocasnice şi poate duce la deteriorarea garniturii de cauciuc, a pompei şi conductei de scurgere. În timp, asta va duce la scurtarea duratei de viață a electrocasnicului.