Oțetul este prezentat adesea ca fiind un remediu natural, non-toxic, durabil și ieftin, cu alte cuvinte, un ajutor de nădejde la curățenie. Dar, deși este bun pentru curățarea unor lucruri, el poate provoca daune ireparabile altora. Citește mai departe pentru a afla care sunt obiectele din casa ta care nu ar trebui curățate cu oțet.
Deși s-ar putea părea că unul dintre cele mai comune răspunsuri la orice problemă de curățenie este oțetul, nu este întotdeauna și cea mai bună alegere. Folosit la curățarea diverselor locuri din baie, bucătărie, acesta este soluție naturală eficientă, dar care nu este recomandată mereu.
Chiar dacă curățarea cu oțet este un mod accesibil, ecologic și relativ sigur de a curăța, există totuși unele suprafețe și materiale care pot fi deteriorate de această soluție. Iată ce obiecte din casă nu ar trebui să le cureți niciodată cu oțet.
Chiar dacă oțetul este eficient la îndepărtarea calcarului din ceainic, acesta nu ar trebui folosit și la detartrarea fierului de călcat. Există riscul ca interiorul acestuia să se deterioreze, fiindcă se erodează stratul protector din interior, plasticul, cauciucul și părțile metalice.
Dacă modelul tău are o funcție de autocurățare, alege să folosești doar apă pentru a curăța obiectul casnic.
Atunci când vine vorba de curățarea oglinzilor, sub nicio formă nu ar trebui să folosești acid. Fie că vorbim de oțet sau suc de lămâie, acestea nu vor face decât să îți strice obiectul. Lichidul se poate infiltra în spatele stratului subțire de acoperire a oglinzii și poate coroda suportul de argint care îi conferă strălucire.
Cel mai sigur este să utilizezi un produs de curățare delicat, care nu este coroziv și o lavetă curată din microfibre.
Oţetul nu ar trebui folosit nici în procesul de îndepărtare a calcarului din mașina de spălat rufe sau vase. Soluția poate păta interiorul din oţel inoxidabil al maşinii de spălat vase şi poate duce la deteriorarea garniturii de cauciuc, a pompei şi conductei de scurgere. Inevitabil, asta va duce la scurtarea duratei de viață a electrocasnicului.
Mai mult, dacă oțetul intră în contact cu reziduuri sărate, vasele şi ustensilele din metal s-ar putea decolora.
Același lucru este valabil și în cazul masinilor de spălat rufe, pentru că, la fel, poate eroda piesele din plastic şi cauciuc, ducând la scurgeri nedorite.