Odată cu actualul val de căldură, rețelele de socializare sunt inundate de sfaturi de sănătate bine intenționate. Un astfel de sfat este avertismentul de a evita apa rece, atât pentru băutură, cât și ca mijloc de răcire. Află de ce nu e bine să bei apă pe timp de caniculă, motivul fiind explicat de specialiști.
Atunci când afară sunt peste 32 de grade, cum este azi 25 iulie de exemplu, apa rece este una din principalele metode de răcorire. Dar, se pare că specialiștii, mai nou, spun că nu ar fi bine să bem apă rece pe timp de caniculă.
Partea interesantă este că nu există nicio dovadă științifică care să susțină afirmația conform căreia consumul de apă foarte rece poate provoca accidente vasculare cerebrale pe timp de caniculă.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă rece în timpul verii. Medicii sunt vehemenți
Cu toate acestea, consumul de apă foarte rece poate provoca o constricție temporară a vaselor de sânge din gât, ceea ce poate cauza o senzație de disconfort sau durere. Această constricție poate provoca, de asemenea, o creștere reflexă a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Acest aspect, spun specialiștii, poate fi periculos pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Se recomandă să bem apă la o temperatură moderată pe timp de caniculă pentru a ne menține hidratați și pentru a evita orice potențial disconfort.
De asemenea, nu există dovezi științifice care să sugereze că scufundarea în apă foarte rece în timpul unui val de căldură crește riscul de accident vascular cerebral. De fapt, imersiunea în apă rece poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea circulației și stimularea sistemului imunitar.
Când suntem la plajă într-un resort de patru sau cinci stele, cu siguranță că beneficiem de apa din piscină. Dar, atenție!, dacă apa este rece, scufundarea bruscă în apă foarte rece poate provoca șocuri.
Genul acesta de situații pot fi periculoase pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă. Se recomandă aclimatizarea treptată a organismului la apa rece și solicitarea unui sfat medical înainte de a încerca orice terapie de imersiune în apă rece.
Vezi și: Trebuie să te speli pe față cu apă rece sau cu apă caldă? Ce greșeli fac mulți români
În plus, în timpul unui val de căldură, este important să rămâneți hidratați și să evitați expunerea prelungită la căldură extremă.
Unele țări, precum Finlanda, au o cultură înfloritoare care combină sauna fierbinte cu scufundarea în apă rece ca gheața. Aceasta este, de fapt, o versiune extremă a ceea ce am putea experimenta în prezent.
Din nou, nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că practica tradițională de a combina sauna fierbinte și imersiunea în apă rece din Finlanda și Suedia crește riscul de accident vascular cerebral.
Vezi și: Cu ce trebuie să te speli pe faţă, gât şi decolteu, de fapt. Uită de apa rece, e istorie!
De fapt, studiile au sugerat că utilizarea regulată a saunei ar putea avea un efect protector împotriva accidentului vascular cerebral și a bolilor cardiovasculare. Acest lucru se poate datora efectelor pozitive ale saunei asupra tensiunii arteriale, inflamației și funcției vasculare.
Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărei practici de sănătate, este important să consulți un furnizor de servicii medicale pentru a te asigura că este sigură și adecvată pentru nevoile de sănătate specifice și istoricul medical al unei persoane.
În plus, este important să urmezi protocoalele adecvate de saună și imersiune în apă rece pentru a evita orice riscuri potențiale sau efecte adverse.
Deși nimeni nu spune că nu ai voie să bei apă rece pe timp de caniculă, experții ne recomandă să fim ponderați, explicând, de altfel, și motivul. Așadar, cu moderație și atenție se pot rezolva problemele, chiar și cele caniculare.