Ceapa este una dintre legumele nelipsite din casele românilor, mai ales că la preparatele românești este esențială pentru că dă gust mâncărurilor. Totuși, nici învelișul cepei nu se aruncă la gunoi, lucru pe care nu multe gospodine îl știu.
Vezi și: Nu mai pune apă în ghiveciul de legume. Puțini știu secretul celui mai bun preparat tradițional
Ceapa este o legumă care poate fi folosită atât în salate sau preparate reci, cât și în mâncăruri gătite cu sos, cum ar fi sarmalele, ciorba, mâncarea de cartofi, dar și altele.
Un lucru mai puțin știu de gospodine este că învelișul acestei legumă, adică, coaja cepei, se poate folosi în diverse lucruri, ea conține multe substanțe nutritive și are o sursă importantă de flavonoide, în special quercitină, un antiodixdant și antiinflamator puternic.
Cele mai bune efecte pe care cojile de ceapă le au asupra organismului tău sunt cele antiseptice, antibiotice, analgezice și emoliante.
De asemenea, din cojile de ceapă se poate prepara un ceai recomandat împotriva tusei.
Ce mai trebuie să știi este că remediile din foi de ceapă sunt eficiente în ameliorarea depresiei, de exemplu, poți lăsa ceapa să fiarbă, apoi poți decoji leguma.
Te-ar putea interesa și: Leguma care se cultivă la noi în țară și despre care nici nu știai că există. Se folosește în aproape toate mâncărurile
În coaja de ceapă se găsesc numeroase doze din vitaminele C, B1, B2, B6, E și PP, dar și minerale esențiale pentru buna funcționare a corpului, cum ar fi siliciul, calciul, fierul sau carotinul.
Coaja de ceapă ajută la hipertensiunea arterială, iar pentru a regla nivelul acesteia, ai nevoie să torni apă fierbinte peste cojile de ceapă și să bei zilnic o ceașcă din această infuzie.
De asemenea, ceaiul din coji de ceapă te ajută să elimini și surplusul de sare din organism, totodată, ceaiul din coj scade și irtația de la nivelul ochilor și menține acuitatea vizuală.
Și asta nu este tot, ceaiul din cojile acestei legume este indicat în ameliorarea spasmelor musculare. Se recomandă consumarea ceaiului înainte de culcare, atât pentru ameliorarea spasmelor, cât și pentru un somn liniștit.
Deci, acum știi ce să faci în cazul în care gătești și mâncarea ta conține ceapă, poate de acum nu vei mai arunca aceste coji care sunt benefice organismului tău, asta dacă respecți pașii de mai sus.
Ți-ar putea plăcea și: Ce trebuie să faci cu ceapa și orezul înainte de a le adăuga în sarmale. Vor ieși mult mai fragede și pufoase