Nu lăsa niciodată garda jos: 5 scuze pe care le auzi mereu când cineva vrea să treacă în fața ta la coadă

Nu lăsa niciodată garda jos: 5 scuze pe care le auzi mereu când cineva vrea să treacă în fața ta la coadă
scuze ca să nu stai la coadă
Românii sunt campioni când vine vorba de statul la coadă. Acesta este un sport național și are rădăcini încă de pe vreme comunismului. Oamenii stau la coadă pentru orice: mâncare, băutură, electrocasnice, facturi, pelerinaje, exercitarea dreptului de vot sau vaccinare. Cozile devin tot mai mari în preajma sărbătorilor. Iată ce scuze auzi mereu când cineva vrea să treacă în fața ta la coadă.

5 scuze pe care le auzi mereu când cineva vrea să treacă în fața ta la coadă

Formarea unei cozi pentru a obține ceva este o dovadă de educație, iar cercetătorii spun că statul la coadă se află în genele noastre. Potrivit descopera.ro, se pare că nu doar oamenii stau la coadă, ci și că animalele formează cozi, părând programate să facă așa. Acesta este un instinct întipărit în comportament. Pentru oameni formarea cozilor reprezintă o formă de civilizație. În țările dezvoltate există marcaje care te îndrumă cum să stai corect la o coadă, fără să creezi îmbulzeală.

”În cazul oamenilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece instinctele noastre sunt modificate de reflecție și comunicare. Dar asta nu înseamnă că nu avem aceste instincte, ci doar că se discern mai greu”, susține profesorul Colman, potrivit aceleiași surse.

Statul la coadă la români

Românii nu se pot despărți de statul la coadă, care nu mai pare un chin, ci o plăcere. Psihologii au o explicație în ceea ce privește acest comportament al statului la coadă la români. Ei susțin, potrivit digi24.ro, că statul la coadă este o rămășiță de pe vremea comunismului de care nu vom scăpa prea curând.

O coadă înseamnă o garanție a unui serviciu mai bine sau mai puțin bine făcut, de multe ori dacă vorbim despre magazine, tot timpul asociem coada cu ceva bun, ceva proaspăt ce trebuie cumpărat”, explică psihologul Jeni Chiriac.

Statul la coadă – ca o plăcere

În timp ce pentru unele persoane statul la coadă este o plăcere,  pentru alte persoane poate fi o corvoadă. Așadar, a devenit o practică tot mai des întâlnită folosirea scuzelor pentru a scăpa de stat la coadă.

Unii oameni preferă să aștepte liniștiți, considerând-o o activitate plăcută. Ei consideră că astfel pot câștiga bani fără să facă ceva ilegal. Altora le place sentimentul de comunitate care se creează între cei care stau la coada respectivă.

Scuze pentru a trece în față la coadă

Generațiile mai tinere sunt cele care urăsc cozile și ar face orice să nu stea la o coadă. De cele mai multe ori aceștia apelează la tot felul de scuze pentru a trece în față la coadă. Iată 5 dintre cel mai frecvent folosite scuze ale acestora:

 • programările la medic/problemele de sănătate
 • faptul că sunt însoțite de copil iar acesta nu mai are răbdare
 • faptul că este așteptat de altă/alte persoane
 • faptul că pierd mijlocul de transport cu care s-au deplasat
 • faptul că dorește numai să întrebe ceva și revine la coadă.

Lucruri pe care să le faci când stai la coadă

Iată 10 lucruri pe care le poţi face atunci când stai la coadă, potrivit zambetsisanatate.ro:

 1. citeşte o carte/revistă
 2. sună pe cineva drag cu care n-ai mai vorbit demult
 3. ascultă muzică la căşti
 4. scrie o listă cu ceea ce ţi-ai dori să faci în weekend
 5. rezolvă cuvinte încrucişate sau sudoku
 6. fă exerciţii Kegel
 7. dacă îţi place să scrii, profită pentru a aşterne câteva idei/gânduri într-o agendă sau pe telefon
 8. observă-i discret pe cei din jur, poate te inspiră pentru vreo ţinută/coafură
 9. rezolvă probleme mărunte, fă lista de cumpărături, gândeşte-te la ce o să găteşti, planifică-ţi activităţile din ziua următoare, fă curat în agenda telefonică
 10. pur şi simplu nu face nimic, doar stai
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI