Nu există cazuri de coronavirus în România: singura confirmare oficială care contează

Pe parcursul zilei de luni, nivelul de panică din România vizavi de coronavirus a atins cote alarmante. Din păcate, foarte multe publicații online și mesaje din grupuri de pe Facebook au alimentat panica. Ideal ar fi să evitați zvonurile în perioada care urmează.

La ora actuală nu există cazuri de coronavirus în România. Nu există bolnavi infectați cu virusul care a făcut ravagii în China și a început să genereze numeroase victime în Italia. Situația suspecților este una foarte clară, dar aceștia sunt în carantină și nu pot fi consderați bolnavi. Aceste date au fost confirmate în cadrul unei conferințe MAI desfășurate luni seara la care a participat și Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel.

adrian-streinu-cercel

Streinu Cercel a confirmat că s-au efectuat analize pentru depistarea coronavirus pe mai multe persoane, dar niciun pacient nu a fost pozitiv. În privința demersurilor luat de autorități, Miniștrii Sănătăților și Internelor au confirmat că în centrele de carantină vor ajunge doar călătorii care vin din zone de risc maxim. Practic, este vorba de cei care vin din provincia Hubei, toţi cei care vin de pe nava de croazieră precum şi cei din Italia, din cele 11 localităţi cu un număr mare de pacienţi cu coronavirus. Măsura se aplică în egală măsură celor care vin cu avionul, cu trenul sau cu mașina personală.

În privința persoanelor aflate în carantină din cauza unei posibile infecții cu coronavirus, deși analiza pentru diagnostic le-a ieșit negativă, vorbim de 6 persoane în București și 1000 de persoane în țară care se află în carantină la domiciliu. În ceea ce privește abilitatea autoritățile de a face față la o eventuală epidemie, oficialii au confirmat că dotările țării noastre la această oră constau în următoarele:

– 4172 de locuri pentru carantină
– 2500 de paturi in toate spitalele de boli infecțioase in România
– 95 de paturi la terapie intensivă
– la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. „La acest moment, când sună sunt redirecționați către dispecerii de ambulanță, în unele situații de cei care coordonează SMURD-ul. La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit că va fi o linie specială, sub coordonarea MS, în secunda în care va fi gata sună acolo. Încă se sună la 112, dacă îi este rău, dacă are simptome”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI