24 dec. 2023 | 12:52

Nu a condus niciodată o Dacia, îi displăcea teribil. Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să meargă pe ultimul drum cu maşina autohtonă

Auto-moto
Nu a condus niciodată o Dacia, îi displăcea teribil. Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să meargă pe ultimul drum cu maşina autohtonă

Într-o inițiativă fascinantă de a aduce în prim-plan o parte importantă a istoriei recente a României, a fost organizată o reconstituire turistică a traseului parcurs de soții Ceaușescu în ziua fugii lor din București către Târgoviște. Această călătorie istorică include toate cele trei mașini Dacia în care au călătorit Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și momentul lor de ascundere într-un lan de porumb.

Reconstituirea drumului parcurs de soții Ceaușescu pentru turiștii străini

Turul inedit a devenit o modalitate de a aduce la viață și de a prezenta în mod vizual evenimentele dramatice care au avut loc în acea zi crucială.

Participanții la reconstituire au avut ocazia să urmeze traseul istoric al fugii și să retrăiască momentele de suspans din acea perioadă tumultoasă.

Șerban Cornaciu, pasionat și colecționar de mașini Dacia, a transformat un hobby într-o experiență unică pentru turiștii străini interesați de istoria național-comunismului românesc.

El le oferă turiștilor o oportunitate remarcabilă de a explora și înțelege istoria țării din perspectiva mașinilor Dacia 1300/1310, aducând în prim-plan evenimente cruciale precum fuga lui Nicolae Ceaușescu spre Târgoviște, ultima sa călătorie ca președinte al României.

Această inițiativă inedită nu doar că aduce un omagiu istoriei recente a României, dar oferă și o perspectivă neobișnuită și autentică asupra perioadei comuniste din țară.

Astfel, un moment surprinzător din viața lui Nicolae Ceaușescu iese la iveală, aruncând lumină asupra preferințelor sale în materie de automobile.

CITEȘTE ȘI: Ultimele fotografii cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în viaţă: uimirea se citeşte pe chipul lor. Decembrie 1989 şi finalul celor doi

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu să călătorească cu mașina pe care o ura cel mai mult

Fostul lider comunist, cunoscut pentru luxul și opulența sa, nu numai că nu avea permis de conducere, dar nici măcar nu a simțit dragostea pentru emblematica Dacia 1300, preferând mașini de prestigiu precum Cadillac, Mercedes 600 Pullman, ARO 304 și Renault 20 pe parcursul carierei sale.

Cu toate acestea, ironia istoriei s-a manifestat în mod surprinzător în ziua de 22 decembrie 1989.

După fuga spectaculoasă cu elicopterul de pe clădirea CC al PCR, Nicolae Ceaușescu a ajuns să facă autostopul, o experiență complet neobișnuită pentru liderul comunist.

A fost luat, pe rând, de 3 mașini Dacia, ultima fiind una a Miliției. Această turnură neașteptată de evenimente a subliniat modul în care destinul poate aduce schimbări dramatice în viața oricărei persoane, chiar și pentru cei cu o putere și o influență semnificative.

Imaginea fugii lui Nicolae Ceaușescu, analizată la 34 de ani de la Revoluție

La 34 de ani de la Revoluție, detaliile ultimelor momente trăite de soții Ceaușescu capătă contururi neașteptate și elemente cinematografice, care adaugă o notă de dramă și comedie istorică în povestea lor tumultuoasă.

Un episod, în special, atrage atenția, asupra momentului în care Nicolae și Elena Ceaușescu au petrecut 4 ore ascunși într-o Dacie veche, într-un lan de porumb veștejit.

Într-o perioadă de agitație și schimbări radicale, fostul dictator și soția sa au trecut prin experiențe care par desprinse chiar și acum dintr-un film de aventuri.

Ascunși într-o Dacie, în mijlocul unui lan de porumb, cei doi au trăit clipe tensionate și incerte, fără să știe ce li se va întâmpla în continuare.

Ulterior, la ora 17:50, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au întors la sediul Miliției Județene, unde au fost capturați și percheziționați de revoluționari conduși de Ilie Știrbescu.

Acest moment a reprezentat răsturnarea dramatică a puterii și sfârșitul dictaturii comuniste în România.

CITEȘTE ȘI: Locul din România interzis de Ceauşescu. Nu dădea voie oricui să intre aici, ce secrete ascundea

Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu înainte de execuție

La ora 18:10, sub escorta a doi ofițeri de armată, Ion Mareș și Ion Țecu, locțiitorului comandantului Securității județene, colonelului Dinu, care a condus mașina ARO, și plutonierului de miliție Constantin Paisie, soții Ceaușescu au fost transportați la garnizoana din Târgoviște.

Aici avea să aibă loc procesul lor rapid, care a condus la condamnarea lor și la execuția publică ulterioară, pe data de 25 Decembrie.

Vă reamintim că, sentința de condamnare la moarte a soților Ceaușescu a fost pronunțată la ora 14:45, cu mențiunea că verdictul admitea recurs.

Cu toate acestea, la doar cinci minute după pronunțare, la ora 14:50, execuția a avut loc în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă.

Unul dintre avocați a argumentat că deoarece inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, ceea ce a dus la execuția lor imediată.

În ciuda protestelor vehement exprimate în legătură cu legarea forțată a mâinilor, cei doi soți au fost conduși spre locul execuției.

În drum spre moarte, Nicolae Ceaușescu a făcut o remarcă amară: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”. Apoi, el a strigat: „Moarte trădătorilor!” și a intonat câteva versuri din „Internațională”.

 

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Artista celebră care a făcut dezvăluiri dureroase din prima căsnicie: „Nu aveam voie nici măcar să ies din casă!”
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Facturi mari la energie. Cum se face eșalonarea plăților
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Marea actriță pe care România a pierdut-o. A strălucit pe ecrane ca nimeni alta
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Doliu pentru Mircea Lucescu! Tragedie la DINAMO și RAPID
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Motivul pentru care Mihai Găinușă și Șerban Huidu nu își mai vorbesc din 2014, după ani de prietenie
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro