24 dec. 2023 | 12:52

Nu a condus niciodată o Dacia, îi displăcea teribil. Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să meargă pe ultimul drum cu maşina autohtonă

Auto-moto
Nu a condus niciodată o Dacia, îi displăcea teribil. Cum a ajuns Nicolae Ceauşescu să meargă pe ultimul drum cu maşina autohtonă

Într-o inițiativă fascinantă de a aduce în prim-plan o parte importantă a istoriei recente a României, a fost organizată o reconstituire turistică a traseului parcurs de soții Ceaușescu în ziua fugii lor din București către Târgoviște. Această călătorie istorică include toate cele trei mașini Dacia în care au călătorit Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și momentul lor de ascundere într-un lan de porumb.

Reconstituirea drumului parcurs de soții Ceaușescu pentru turiștii străini

Turul inedit a devenit o modalitate de a aduce la viață și de a prezenta în mod vizual evenimentele dramatice care au avut loc în acea zi crucială.

Participanții la reconstituire au avut ocazia să urmeze traseul istoric al fugii și să retrăiască momentele de suspans din acea perioadă tumultoasă.

Șerban Cornaciu, pasionat și colecționar de mașini Dacia, a transformat un hobby într-o experiență unică pentru turiștii străini interesați de istoria național-comunismului românesc.

El le oferă turiștilor o oportunitate remarcabilă de a explora și înțelege istoria țării din perspectiva mașinilor Dacia 1300/1310, aducând în prim-plan evenimente cruciale precum fuga lui Nicolae Ceaușescu spre Târgoviște, ultima sa călătorie ca președinte al României.

Această inițiativă inedită nu doar că aduce un omagiu istoriei recente a României, dar oferă și o perspectivă neobișnuită și autentică asupra perioadei comuniste din țară.

Astfel, un moment surprinzător din viața lui Nicolae Ceaușescu iese la iveală, aruncând lumină asupra preferințelor sale în materie de automobile.

CITEȘTE ȘI: Ultimele fotografii cu Nicolae şi Elena Ceauşescu în viaţă: uimirea se citeşte pe chipul lor. Decembrie 1989 şi finalul celor doi

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu să călătorească cu mașina pe care o ura cel mai mult

Fostul lider comunist, cunoscut pentru luxul și opulența sa, nu numai că nu avea permis de conducere, dar nici măcar nu a simțit dragostea pentru emblematica Dacia 1300, preferând mașini de prestigiu precum Cadillac, Mercedes 600 Pullman, ARO 304 și Renault 20 pe parcursul carierei sale.

Cu toate acestea, ironia istoriei s-a manifestat în mod surprinzător în ziua de 22 decembrie 1989.

După fuga spectaculoasă cu elicopterul de pe clădirea CC al PCR, Nicolae Ceaușescu a ajuns să facă autostopul, o experiență complet neobișnuită pentru liderul comunist.

A fost luat, pe rând, de 3 mașini Dacia, ultima fiind una a Miliției. Această turnură neașteptată de evenimente a subliniat modul în care destinul poate aduce schimbări dramatice în viața oricărei persoane, chiar și pentru cei cu o putere și o influență semnificative.

Imaginea fugii lui Nicolae Ceaușescu, analizată la 34 de ani de la Revoluție

La 34 de ani de la Revoluție, detaliile ultimelor momente trăite de soții Ceaușescu capătă contururi neașteptate și elemente cinematografice, care adaugă o notă de dramă și comedie istorică în povestea lor tumultuoasă.

Un episod, în special, atrage atenția, asupra momentului în care Nicolae și Elena Ceaușescu au petrecut 4 ore ascunși într-o Dacie veche, într-un lan de porumb veștejit.

Într-o perioadă de agitație și schimbări radicale, fostul dictator și soția sa au trecut prin experiențe care par desprinse chiar și acum dintr-un film de aventuri.

Ascunși într-o Dacie, în mijlocul unui lan de porumb, cei doi au trăit clipe tensionate și incerte, fără să știe ce li se va întâmpla în continuare.

Ulterior, la ora 17:50, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au întors la sediul Miliției Județene, unde au fost capturați și percheziționați de revoluționari conduși de Ilie Știrbescu.

Acest moment a reprezentat răsturnarea dramatică a puterii și sfârșitul dictaturii comuniste în România.

CITEȘTE ȘI: Locul din România interzis de Ceauşescu. Nu dădea voie oricui să intre aici, ce secrete ascundea

Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu înainte de execuție

La ora 18:10, sub escorta a doi ofițeri de armată, Ion Mareș și Ion Țecu, locțiitorului comandantului Securității județene, colonelului Dinu, care a condus mașina ARO, și plutonierului de miliție Constantin Paisie, soții Ceaușescu au fost transportați la garnizoana din Târgoviște.

Aici avea să aibă loc procesul lor rapid, care a condus la condamnarea lor și la execuția publică ulterioară, pe data de 25 Decembrie.

Vă reamintim că, sentința de condamnare la moarte a soților Ceaușescu a fost pronunțată la ora 14:45, cu mențiunea că verdictul admitea recurs.

Cu toate acestea, la doar cinci minute după pronunțare, la ora 14:50, execuția a avut loc în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă.

Unul dintre avocați a argumentat că deoarece inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, ceea ce a dus la execuția lor imediată.

În ciuda protestelor vehement exprimate în legătură cu legarea forțată a mâinilor, cei doi soți au fost conduși spre locul execuției.

În drum spre moarte, Nicolae Ceaușescu a făcut o remarcă amară: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”. Apoi, el a strigat: „Moarte trădătorilor!” și a intonat câteva versuri din „Internațională”.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro