Novak Djokovic, situație neclară în Australia. Decizia finală e în mâinile ministrului Imigrării din guvernul federal VIDEO

Novak Djokovic, situație neclară în Australia. Decizia finală e în mâinile ministrului Imigrării din guvernul federal VIDEO
Novak Djokovic este în mijlocul unui scandal uriaș cu guvernul australian pentru permiterea accesului în Australia

Novak Djokovic a învins guvernul australian în instanță. Liderul ATP a câștigat apelul făcut de avocații săi împotriva deciziei guvernului federal australian de i se revoca viza de intrare în țara de la Antipozi. Djokovic fusese, practic, reținut pe aeroportul Tullamarine din Melbourne, săptămâna trecută, de poliția de frontieră australiană pe motivul că nu ar avea documentele necesare care să dovedească dreptul său de a intra nevaccinat în Australia. Lui Djokovic i s-a anulat viza, i-au fost confiscate bunurile personale și a fost plasat într-un hotel pentru imigranți din Melbourne.

Novak Djokovic, situație neclară în Australia

UPDATE. 12.45. Zvonurile prind presupusa arestare a lui Novak Djokovic au fost informate de presa australiană. Pe de altă parte, The Guardian a anunțat că ministrul Imigrării, Alex Hawke, nu va lua nicio decizie, deocamdată, în privința eventualei expulzări a campionului sârb. Djokovic o primit o sentință favorabilă în instanță care a hotărât revocarea deciziei autorităților australiene de anulare a vizei de intrare în țară a sportivului. Dar, conform legii din Australia, ministrul Imigrării beneficiază, în asemenea cazuri, de puteri speciale. Alex Hawke poate lua decizia expulzării jucătorului chiar și după începerea Australian Open, mai precizează sursa citată.

UPDATE. 11.20. Djordje Djokovic, fratele mai mic al lui Novak Djokovic, a vorbit cu postul sârb de televiziune Prva. Acesta a precizat că decizia judecătorului reprezintă „o mare înfrângere pentru autoritățile australiene”, a anunțat Antena 3. Nu au fost momente prea plăcute pentru rudele tenismenului: ”nopți nedormite pentru întreaga familie,” a subliniat Djordje Djokovic.

„Trecem prin momente foarte grele și Novak a arătat cât de perseverent este, cât de mult crede în idealurile sale, că este un om grozav. A luptat nu doar pentru el însuși, ci și pentru întreaga lume”, a adăugat Djordje Djokovic.

UPDATE. 11.00. Deși a obținut în instanță dreptul de a putea intra în Australia, Novak Djokovic ar putea fi expulzat din țară. Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak, a susținut pentru publicația The Pavlovic Today că Nole a fost arestat pentru a fi deportat! Novak Djokovic obținuse, anterior, dreptul de a urmări procesul de la sediul firmei avocaților săi. Mai multe furgonete albe ale poliției au mers la biroul avocaților lui Djokovic din Melbourne, unde se află și Novak, aparent pentru a-l aresta pe liderul ATP, dar informația arestării e încă neconfirmată.

În ciuda sentinței date de un judecător federal, prin care era revocată decizia guvernului australian de a-i anula viza, Novak Djokovic rămâne în pericol de deportare. Conform The Guardian, ministrul pentru Imigrare, Alex Hawke, are puterea de a interveni personal și a anula viza sârbului din nou, din motive diferite de cele din spatele deciziei inițiale. Dacă asta s-ar întâmpla, cel mai probabil s-ar ajunge din nou în instanță, întrucât ar însemna că Djokovic ar primi interdicția de a intra în Australia vreme de 3 ani.

UPDATE. 10.30. Novak Djokovic a fost eliberat din Park Hotel din Melbourne, unde fusese reținut în ultimele zile de autoritățile australiene. Campionul sârb a fost „coleg” de hotel cu imigranți și solicitanți de azil. Numărul 1 mondial a fost așteptat la ieșirea din hotel de o mulțime de jurnaliști, dar și de fani de-ai săi.

Decizia finală e în mâinile ministrului Imigrării din guvernul federal.

Novak Djokovic a învins guvernul australian în instanță. După un proces care a durat câteva ore, un judecător federal australian, Anthony Kelly i-a dat dreptate campionului sârb în disputa legată de intrarea sa pe teritorului Australiei. Liderul ATP a fost reținut, joia trecută, la sosirea în Melbourne, de poliția de frontieră. După un interogatoriu de aproape 9 ore, lui Djokovic i-a fost anulată viza de intrare, iar jucătorul sârb a fost tranposrtat la un hotel pentru imigranți din metropola australiană.

Novak Djokovic (34 de ani) a atacat în instanță decizia guvernului federal. Presa internațională a scris că deținătorul a 20 de titluri de Grand Slam urma să fie exupulzat din Australia, din cauza faptului că nu e vaccinat. Djokovic a invocat o scutire medicală aprobată de Federația Australiană, dar și de autoritățile statului Victoria a cărui capitală este Melbourne.

Cazul lui Novak Djokovic a declanșat un întreg scandal internațional. Familia campionului, dar și președintele Serbiei au criticat dur guvernului australian. Părinții lui Djokovic au susținut să acesta este „ținut în captivitate”, dar că își consideră fiul drept un „Spartacus al lumii noi”, un simbol al luptei pentru dreptate, adevăr și nediscriminare.

Ce urmează pentru numărul 1 ATP

Novak Djokovic a primit, luni, vestea cea bună. Judecătorul Anthony Kelly a dictat eliberarea imediată a lui Nole din detenția pentru imigranți și a casat decizia guvernului federal de a-i anula viza liderului mondial din tenis. Pe deasupra, a decis ca pârâtul, adică Ministerul Afacerilor Interne australian, să plătească cheltuielile de judecată, iar ca pașaportul și lucrurile personale ale lui Djokovic să-i fie returnate sportivului.

În cadrul procesului ce a fost transmis live pe internet, avocații campionului sârb au susținut ă Djokovic nu a fost informat din timp că viza îi este anulată şi că, în conformitate cu legea migraţiei, ar fi trebuit să ştie acest lucru, pentru a se putea apăra. Nicholas Wood, unul dintre avocații lui Djokovic, a spus că dovezile medicale pentru scutirea lui Novak Djokovic au fost trimise înainte de a zbura în Australia pentru Australian Open.

Wood a mai spus că, în conformitate cu cerinţele privind cererea de viză, Djokovic a făcut o declaraţie de scutire medicală de la vaccinare, aşa cum i se cerea şi nu era obligat să furnizeze dovezile pentru acea scutire medicală. El a spus că este evident fals să se sugereze că sunt necesare dovezi medicale, dar a menţionat că Djokovic a furnizat în cele din urmă acele dovezi.

Autoritățile încă îl pot expulza pe campionul sârb

Pe de altă parte, Novak Djokovic a invocat o scutire medicală ce proba că fusese declarat pozitiv pentru Covid-19 în 16 decembrie.

„Data primului test Covid PCR cu rezultat pozitiv a fost 16 decembrie 2021. Au trecut 14 zile şi domnul Djokovici nu a avut simptome nici de febră şi nici de probleme respiratorii în ultimele 72 de ore”, au menţionat avocaţii, potrivit BBC.

Dar, în zilele următoare acestei date, el a participat la câteva evenimente publice, neintrând în izolare și  nepurtând mască. unde nu a purtat mască. Totuși, judecătorul australian a concluzionat că Novak Djokovic trebuie să-și primească viza înapoi și că poate intra pe teritoriul australian.

Însă, conform The Guardian, ministrul pentru Imigrare, Alex Hawke, are puterea de a interveni personal și a anula viza sârbului din nou, din motive diferite de cele din spatele deciziei inițiale. Dacă asta s-ar întâmpla, cel mai probabil s-ar ajunge din nou în instanță, întrucât ar însemna că Djokovic ar primi interdicția de a intra în Australia vreme de 3 ani.

Aceasta înseamnă că Djokovic încă nu știe dacă va putea participa la Australian Open, ce va avea loc între 17-30 ianuarie. Sau, de asemenea, în funcția de durata eventualului nou procec, el ar putea oricând fi expulzat din țară, chiar și în timpul turneului. Situația creată a fost sintetizată cel mai bine chiar de judecătorul Anthony Kelly. „Dintr-un numit punct de vedere, miza mai degrabă a crescut, decât a scăzut”, a spus acesta la finalul procesului de luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI