Novak Djokovic, după ce a aflat că la Wimbledon nu se acordă puncte: „E o situație ce ne afectează pe toți”. Ce riscă sârbul

Novak Djokovic, după ce a aflat că la Wimbledon nu se acordă puncte: „E o situație ce ne afectează pe toți”. Ce riscă sârbul
Novak Djokovic nu va putea să-și apere punctele câștigate la ediția trecută a turneului de la Wimbledon când a câștigat competiția

Novak Djokovic, după ce a aflat că la Wimbledon nu se acordă puncte. Liderul mondial încearcă să-și păstreze titlul cucerit anul trecut la Roland Garros. Dar sârbul va fi afectat după aceea de decizia ATP de a nu mai acorda puncte în următorul turneu de Grand Slam, cel de pe iarba londoneză. Decizia a venit după ce organizatorii au hotărât să-i excludă pe jucătorii ruși și bieloruși din competiție. Novak Djokovic va fi cel mai afectat de acest lucru, în plan sportiv.

Novak Djokovic, după ce a aflat că la Wimbledon nu se acordă puncte

Novak Djokovic, după ce a aflat că la Wimbledon nu se acordă puncte. 2022 va intra, cu siguranță, în istoria tenisului, dar și în cea a campionului sârb, drept anul cel mai agitat, atipic din toate timpurile. Campionul sârb a ratat la începutul seznului șansa de a-și apăra titlul la Australian Open, unde nu a fost lăsat să participe.

Djokovic a luat apoi apărarea jucătorilor ruși, după decizia organizatorilor de la Wimbledon de a-i exclude din întrecere, în contextul invaziei militare declanșată de Rusia în Ucraina.

„Voi fi întotdeauna primul care va condamna războiul. Fiind un copil al războiului, ştiu ce fel de traume emoţionale lasă un război. Noi, în Serbia, ştim ce s-a întâmplat aici, în 1999, oamenii obişnuiţi suferă întotdeauna, am avut multe războaie în Balcani.

Acestea fiind spuse, nu pot susţine decizia de la Wimbledon, cred că este o nebunie. Jucătorii, tenismenii, sportivii nu au nimic de-a face cu asta (n.r. – cu războiul). Când politica interferează cu sportul, rezultatul nu este bun”, a declarat liderul ierarhiei ATP, potrivit AFP.

„E o situație ce ne afectează pe toți”. Ce riscă sârbul

Novak Djokovic a asistat și la decizia luată de ATP, dar și de WTA, în contextul interzicerii participării la Wimbledon a jucătorilor ruși și bieloruși. Organizația a anunțat că nu va acorda puncte la marea întrecere de la All England Club.

„Capacitatea jucătorilor de orice naționalitate de a participa la turnee pe baza meritelor și fără discriminare este fundamentală pentru turneul nostru. Decizia Wimbledon de a interzice jucătorilor ruși și bieloruși să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu și integritatea sistemului de clasare ATP.

De asemenea, este în contradicție cu acordul nostru de clasament. În absența unei schimbări a circumstanțelor, cu mare regret și reticență nu vedem altă opțiune decât să eliminăm punctele din clasamentul ATP de la Wimbledon, pentru 2022”, se arată în comunicatul ATP.

Va pierde șefia clasamentului ATP

Novak Djokovic este, paradoxal sau nu, principalul afectat de decizia ATP. El este deținătorul titlului și va pierde automat cele 2.000 de puncte primite la ediția trecută pentru victoria sa. Wimbledonul se va transforma într-un „turneu demonstrativ”, singura miză rămânând premiile în bani.

Dar Djokovic a declarat că susține hotărârea forului ce guvernează tenisul profesionist masculin. El a mai spus că niciodată nu a participat la turneu pentru bani sau puncte, ci pentru ceea ce înseamnă Wimbledonul în istoria tenisului.

„Sunt fericit că jucătorii sunt de partea ATP și le-au arătat celor de la Wimbledon că au greșit. Trebuie să le arătăm că mereu vor exista consecințe. Sunt afectat la nivel personal, pentru că nu-mi pot apăra punctele, dar sunt fericit să văd că ATP a luat poziție. Wimbledon rămâne Wimbledon, a fost visul meu să joc acolo încă de când eram un copil.

Nu m-am gândit niciodată că merg la Wimbledon pentru bani sau puncte, dar îi înțeleg pe jucătorii afectați. E o situație din care pierdem toți”, a spus Novak Djokovic, conform ESPN.

Djokovic va fi în pericol să piardă șefia ierarhiei ATP, în aceste condiții. El va fi întrecut, din nou, de rusul Daniil Medvedev, chiar și în contextul în care acesta nu participă la turneu, dar avea mult mai puține puncte de apărat, doar 180. Mai mult, Nole ar putea fi depășit și de germanul Alexander Zverev, ajungând abia pe locul 3 ATP.