Novak Djokovic a revenit în fruntea clasamentului ATP. Câte săptămâni a adunat sârbul ca număr 1 mondial

Novak Djokovic a revenit în fruntea clasamentului ATP. Câte săptămâni a adunat sârbul ca număr 1 mondial
Sârbul Novak Djokovic a redevenit liderul clasamentului ATP, chiar dacă nu a jucat decât într-un singur turneu în 2022

Novak Djokovic a revenit în fruntea clasamentului ATP. Campionul sârb a jucat într-un singur turneu în 2022, din cauza statutului său de nevaccinat anti-Covid 19. După expulzarea din Australia, el nu a putut să apară decât în competiția din Dubai, unde a fost învins în sferturile de finală. El a pierdut și șefia ierarhiei mondiale în fața rusului Daniil Medvedev. Totuși, Novak Djokovic este, din nou, noul număr 1, începând de astăzi, stabilind un nou record „all-time” al numărului de săptămâni petrecute în fruntea clasamentului ATP.

Novak Djokovic a revenit în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic a revenit în fruntea clasamentului ATP. Începutul de an a fost dezastruos pentru deținătorul a 20 de trofee de Grand Slam. Insistând să nu se vaccineze anti-Covid 19, campionul sârb nu a putut să-și apere titlul la Australian Open, nici nu a participat la alte turnee, cu excepția celui din Dubai.

Novak Djokovic pierduse și șefia clasamentului mondial în fața rusului Daniil Medvedev. Sârbul a admis că va juca doar în competițiile unde organizatorii îi vor permite să participe nevaccinat.

„Trebuie să respect regulile. De fiecare dată când mi se va permite să joc la un turneu, voi încerca să merg în țara respectivă și să o fac. Oricum, nu intenționam să joc un sezon întreg. Plănuiam să dau tot ce pot la turneele de Grand Slam și la câteva dintre cele Masters 1000. Acum, situația este diferită pentru mine, e clar. Nu am de ales. Voi merge și voi juca unde pot, de fiecare dată când voi avea această oportunitate”, a spus Novak Djokovic, înainte de turneul de la Dubai, conform gulfnews.com.

Câte săptămâni a adunat sârbul ca număr 1 mondial

Novak Djokovic are, până acum, pierderi limitate, totuși. Și asta, pentru că Daniil Medvedev a pierdut în sferturile de finală ale turneului de la Indian Wells, unde sârbul nu participase anul trecut. Conform ierarhiei publicată, luni, de ATP, Djokovic și-a reluat poziția de lider mondial, cu 8.465 de puncte, în timp ce rusul a coborât pe 2, cu 8.410 puncte.

Novak Djokovic va reveni în turnee cu ocazia competiției de la Monte Carlo, ce are loc în perioada 9 – 17 aprilie. Principatul Monaco, în care locuieşte Novak Djokovic, permite intrarea pe teritoriul său a călătorilor internaţionali care prezintă dovada recuperării după Covid-19 în ultimele şase luni.

În plus, guvernul francez a anunţat suspendarea paşaportului de vaccinare împotriva coronavirusului la data de 14 martie. Acest lucru i-ar permite lui Novak Djokovic să participe în mai la turneul de la Roland Garros, ce va avea loc în perioada 22 mai – 5 iunie.

Novak Djokovic adună un număr record de 362 de săptămâni în fruntea ierarhiei ATP. El este urmat în acest top de elvețianul Roger Federer, cu 310 săptămâni și de americanul Pete Sampras, cu 286. Sârbul are mari șanse să-și păstreze poziția și după turneul ATP 1000 de la Miami, ce are loc în perioada 22 martie – 3 aprilie și la care nu participă.

El nu a fost prezent nici în 2021, în timp ce Medvedev va trebui să-și apere punctele dobândite anul trecut datorită prezenței în sferturile de finală. Niciun alt jucător nu-l poate depăși pe Djokovic, chiar dacă ar câștiga competiția din Florida.