RADET-ul lui Firea: ce se întâmplă în scandalul falimentului RADET

RADET-ul lui Firea: ce se întâmplă în scandalul falimentului RADET

Societatea propusă de Gabriela Firea, „Termoenergetica Bucureşti S.A” să preia de la RADET, care este în faliment, alimentarea cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, a fost aprobată de Consiliul General.

Propunerea lui Firea a fost respinsă de USR, lucru care a atras asupra partidului critici dure din partea Primarului general, dar și a partidului PNL, care acuză USR „de cinism, pentru că ar fi fost în stare să lase un milion de oameni în frig doar pentru a puncta politic”.

Proiectul prin care „Termoenergetica Bucureşti S.A”, urmează să preia activitatea RADET a fost aprobat cu 37 de voturi pentru și opt împotrivă. „Scopul constituirii Societăţii Termoenergetica este prestarea şi furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…) producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

RADET-ul lui Firea va îngenunchia termoficarea din București

USR este singurul partid care a votat împotriva înființării unui „nou RADET”, care să-i aparțină lui Firea. În acest sens USR, a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, deoarece artificiul pus la cale de Primarul Capitalei este un şantaj la adresa bucureştenilor şi riscă să îngroape definitiv termoficarea în Bucureşti.

„USR Bucureşti solicită retragerea de pe ordinea de zi şi modificarea proiectului de hotărâre prin care Gabriela Firea încearcă să-şi acopere ilegalităţile cu alte ilegalităţi,” a declarat consilierul USR Roxana Wrig.

Firea – „Mă transform şi am o viaţă dublă. Ziua sunt primar, iar noaptea dau găuri în conducte”

Gabriela Firea s-a dezlănțuit la adresa opoziției din Coniliul General București care o acuză că ar fi responsabilă de problemele pe care le are regia de termoficare a capitalei. Enervată de neînțelegerile cu reprezentanții USR, Gabriela Firea a ținut un monolog ironic.

„Cred că am o viaţă dublă. O viaţă în care sunt primar general şi vin să mă certaţi dvs şi o viaţă de noapte în care eu intenţionat mă duc şi dau găuri la conducta de la RADET ca să fie avarii, să o ducă lumea rău ca pe urmă să vin să spun că am rezolvat problema”, a declarat Gabriela Firea.

Firea – „falimentul RADET este iminent”

Primarul general al Capitalei a pus presiune pe consilerii municipali să voteze înființarea unei noi companii muncipale, care să preia atribuțiile RADET.

„Aşa cum am mai spus, în şedinţa anterioară de instanţă, judecătorul sindic a spus că, dacă la următorul termen, care este mâine, ANAF nu vine cu o propunere fermă, RADET va intra în faliment. ANAF are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, dar mergând pe logica şedinţelor de instantă este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ce a anunţat deja, adică să declare falimentul RADET,” avertiza Firea.

Primarul Capitalei a depus toate eforturile pentru a rezolva problema RADET

Firea este de părere că nu este nimeni vinovat pentru starea în care a ajuns RADET-ul, dar că este de datoria ei să strângă gunoiul după acesta. În caz contrar 1,8 milioane de bucureșteni, care sunt racordați la RADET vor rămâne fară apă caldă și căldură.

În acest sens, așa cum spune Firea, primăria și-a dat toată silința, prin începrea lucrărilor de modernizare. Însă, nu poate finaliza lucrările, până când societate sa, nu va prelua RADET-ul cu toți angajații săi. Abia atunci, conductele vor fi reparate, reabilitate și modernizare în totalitate.

„Să ştiţi că în blocurile racordate la RADET sunt cetăţeni simpli, care nu sunt doar PSD-işti, ci şi simpatizanţi ai PNL sau USR. Fac apel la discernământul vostru. Nu cred că certurile îşi au rostul. Au trecut anii când unii politicieni îşi făceau notorietate prin certuri. De aceea am dorit să purtăm un dialog. Aceasta este soluţia salvatoare. Vă rog să vă plecaţi cu gândul la cetăţeni, să votaţi doar cu gândul la cetăţeni. Fac tot ce îmi stă putere să duc informaţia corectă la cetăţeni, cu ce s-a petrecut în ultima perioadă cu RADET. Dacă doar arătăm cu degetul, nu rezolvăm nimic. Oamenii vor de la noi soluţii. Asta este soluţia”, a mai explicat Firea.

Firea a pus pe Facebook lista cu pomelnicul celor care au votat împotriva înființării „Noului RADET”

După ce s-a văzut cu mâța-n sac, adică după ce proiectul său a fost aprobat de Consiliul Genera, Firea, le-a mulțumit pe pagina sa de Facebook celor care au susținut-o. Însă, nu s-a oprit aici, a continuat circul și a postat și o listă cu cei care au votat împotrivă.

„Iată, însă, lista ruşinii termoficarii din Bucureşti! Lista celor care vor că bucureştenii să îngheţe în casă! Lista celor care pun mai presus de cetăţeni interesul politic meschin, a scris Firea pe Facebook.”

  • PNL: Cătălin Deaconescu, Ciprian Ciucu
  • PMP: Ion Poşircaru
  • USR: Wring Roxana Sanda, Ciceală Ana-Maria, Berceanu Octavian, Gâdiuţă Alexandru Valeriu, Marinescu Sorin, Teodor Raluca Nicoleta, Arsu Alin, Bumbar Marian, Munteanu Cristian, Radu Elena, Stroe Bogdan Cristian, Ţugui Matei Ion, Coţofană Liviu Alin, Ivan Florin, Grigorescu Florin.

„Voturile necesare proiectelor salvatoare provin de la consilierii PSD (24), ALDE (4), PNL (6) şi PMP (3), cărora le mulţumesc public pentru că au înţeles să lase la o parte luptele şi orgoliile politice, atunci când este vorba despre o problema vitală pentru bucureşteni”, a mai scris Firea pe pagina sa de Facebook.

De ce a votat PNL pentru înființarea societății Termoenergetica

PNL București a votat pentru înființarea societății Termoenergetica, pentru că nu și-au putut permite, așa cum au făcut-o cei de la USR, să lase 1,8 milioane de bucreșteni fără apă caldă și fără căldură, doar pentru a ține cont de miza politică. În plus, astfel speră că și-au îndeplinit promisiunile din campanie.

„Ne-am fi dorit să putem avea tăria să lăsăm atâţia oameni în frig şi fără apă caldă curentă, aşa cum a făcut USR-ul, doar pentru a puncta politic! Da, recunoaştem, nu avem atâta cinism… Mai bine suportăm acuzele lor absolut neîntemeiate, făcute doar cu scop electoral, decât să fim iresponsabili şi să afectăm viaţă de zi cu zi a fiecărui bucureştean!”

Când se va decide dacă RADET intră în faliment sau nu

Ședința de judecată a durat aproximativ o oră, iar magistrații au decis amânarea cauzei pentru 8 martie, ora 12. Judecătorii doresc astfel să aștepte posibile contestații care ar putea fi depuse cu privire la hotărârea luată de Adunarea Generală din 22 februarie.

RADET București se află încă din octombrie 2016 în insolvență. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. Furnizează energie termica pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenti economici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI