Noul pericol din școlile României. Specialiștii trag un semnal de alarmă, elevii sunt vizați direct

Noul pericol din școlile României. Specialiștii trag un semnal de alarmă, elevii sunt vizați direct
Un nou pericol in scolile din Romania

Specialiștii au tras un semnal de alarmă referitor la un nou pericol ce a apărut în școlile României, în contextul pandemiei de coronavirus. Elevii sunt vizați direct și s-ar putea alege cu probleme grave de sănătate. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a recomandat o măsură pentru prevenirea acestora.

Ce nou pericol a apărut în școlile României

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, a crescut numărul accidentelor petrecute în școlile din țară din cauza lămpilor UV ce sunt folosite pentru dezinfectarea suprafețelor și a aerului. Specialiștii au transmis că nu se recomandă folosirea lor în unitățile de învățământ. Acestea sunt specifice unităților sanitare. De altfel, aceste dispozitive trebuie să fie puse în funcțiune doar de persoane calificate și instruite în acest sens.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, a transmis INSP.

Cu ce probleme de sănătate s-ar putea alege elevii

În încercarea de a evita îmbolnăvirea de COVID-19 în rândul elevilor, cadrelor didactice și a întregului personal din sistemul de învățământ, aceștia se pot alege cu alte probleme de sănătate grave. Specialiștii au explicat că dacă lămpile UV se folosesc în timp ce se află persoane în încăpere pot apărea cazuri de conjunctivită, foto-oftalmie și cataractă, precum și arsuri până la transformarea malignă.

„Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19. În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”, a mai transmis INSP.

Florin Cîţu, despre închiderea şcolilor în România

Recent, prim-ministrul Florin Cîțu a spus că nu este exclus ca școlile din țară să fie închise din nou, în cazul în care evoluția pandemiei de coronavirus o va cere, în ciuda derulării campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național.

”Am văzut şi eu şi pe stradă oameni care au început să se relaxeze, să nu mai poarte mască, ceea ce nu ne putem permite. Am avut până acum rezultate bune, nu ne putem permite acum să nu respectăm regulile şi restricţiile şi trebuie să purtăm mască în spaţiu public peste tot, distanţare socială, să ne dezinfectăm, toate regulile care au fost până acum, dacă nu vrem să pierdem ceea ce am câştigat, pentru că, până la urmă, dacă va creşte numărul de infectări, va trebui să luăm înapoi una dintre relaxări pe care le-am dat în această perioadă”, a spus Florin Cîţu.