Noul mod de a te vaccina împotriva covid-19 este testat chiar acum. E fără durere

Noul mod de a te vaccina împotriva covid-19 este testat chiar acum. E fără durere
Procesul este mai rapid decât o înțepătură de țânțar

Cercetătorii olandezi dezvoltă o tehnologie laser pentru a permite efectuarea de injecții nedureroase, fără ace, în ceea ce ei numesc o descoperire care va atenua teama și va reduce pragul de vaccinare. „Bubble Gun” folosește un laser pentru a împinge picături minuscule prin stratul exterior al pielii, a declarat David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea Twente și cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology, care a fondat ideea.

Vaccinarea mai facilă cu ajutorul „Bubble Gun”

Cei care au inventat procesul spun că folosind „Bubble Gun”, procesul este mai rapid decât o înțepătură de țânțar și „nu ar trebui să provoace durere”. Sistemul folosit nu atinge terminațiile nervoase din piele, spune David Fernandez Rivas, adăugând că acest lucru va fi studiat în continuare.

„Într-o milisecundă, sticla care conține lichidul este încălzită de un laser, o bulă este creată în lichid, împingând lichidul afară cu o viteză de cel puțin 100 km pe oră.

Acest lucru ne permite să pătrundem în piele fără a o deteriora. Nu vedem nicio rană sau punct de intrare.”, spune David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea Twente.

Rivas se așteaptă ca invenția nu numai că va ajuta mai mulți oameni să se vaccineze, dar va preveni și riscul de contaminare cu ace murdare și va reduce deșeurile medicale. Testele pe mostre de țesut au fost efectuate cu succes cu ajutorul unei subvenții de 1,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

O cerere de finanțare pentru începerea testelor pe oameni cu voluntari este așteptată să fie depusă luna aceasta, a declarat Rivas. O nouă companie nou înființată va colabora cu industria farmaceutică pentru a testa și comercializa tehnologia „Bubble Gun”, a mai declarat Rivas.

Dar mai avem de așteptat

Cu toate acestea, ar putea dura între 1 și 3 ani pentru ca metoda să fie disponibilă publicului larg, în funcție de progresul cercetărilor și de problemele de reglementare. Aproximativ unul din cinci olandezi se teme de ace, a declarat Henk Schenk, care oferă terapie pentru a-i ajuta pe cei care suferă în mod acut.

Fobia de ace este mai frecventă decât s-ar putea crede. Oamenilor le este rușine să o recunoască”, declară sepcialistul. Unii oameni își urmăresc temerile până la o internare traumatizantă în spital în copilărie sau se tem să cedeze controlul.

Un număr mic de aproximativ 1 din 1.000 au o fobie profundă care necesită sesiuni repetate pentru a-i pregăti pentru o înțepătură.

„În timpul pandemiei (de coronavirus)…, vedeți că o mulțime de oameni care reușiseră să o evite sunt acum puși la zid.

Persoanele care trebuie să facă vaccinul COVID-19 reprezintă un grup important pentru mine în acest an.”, declară Henk Schenk, conform agenției Reuters.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI