Cod Rutier 2019. Care este viteza legală cu care poți circula în afara localității, în funcție de categoria de vehicule

Cod Rutier 2019. Care este viteza legală cu care poți circula în afara localității, în funcție de categoria de vehicule
Care este viteza maximă cu care poți circula. în funcție de categoria de vehicule

Dacă mai există încă întrebări despre viteza maximă legală pentru șoferii de la început de drum sau pentru cei care se pregătesc să devină unii, iată aici răspunsul! Care este viteza maximă la care poți circula în afara localității, în funcție de categoria de vehicule?

Viteza legală în afara localității, în funcție de categoria de vehicule

De subliniat ar fi faptul că șoferul trebuie să respecte regimul legal de viteză și nu numai. Desigur că acesta trebuie să o adapteze în funcție de condițiile de drum, pentru a putea efectua orice manevră dorește, în condiții de siguranță pentru el și pentru ceilalți conducători. Limita maximă în localități este de 50 km/h.

  1. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere.
  2. Pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele.
  3. Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:
    -pe autostrăzi – 130 km/h;
    -pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) – 100 km/h;
    -pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.
Viteza legală, în funcție de categoria de vehicule
Cod Rutier 2019: Viteza legală, în funcție de categoria de vehicule

Viteze maxime admise în afara localităților sunt următoarele:

1. 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
2. 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi subcategoria D1;
3. 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 şi C1;
5. 45 km/h, pentru tractoare agricole sau forestiere şi mopede.
Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.
6. Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h.
7. Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât 8. viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI