01 mart. 2024 | 15:56

Noua regulă a sensului giratoriu. Cum se circulă corect acum, mulţi şoferii încă nu ştiu

Auto-moto
Noua regulă a sensului giratoriu. Cum se circulă corect acum, mulţi şoferii încă nu ştiu
Se schimbă circulația în sensul giratoriu. Ce reguli au fost stabilite prin Codul Rutier 2024. Cum se circulă corect.

Codul Rutier 2024 prevede mai multe schimbări la nivelul regulilor ce se aplică în cazul șoferilor. Mulți nu știu că, în prezent, legea stabilește noi indicații pentru circulația în sensul giratoriu. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedeze conducătorii de vehicule.

Ce este sensul giratoriu, potrivit Codului Rutier

S-au schimbat regulile de circulație în sensul giratoriu. Pentru că vechile prevederi din Codul Rutier lăsau loc pentru interpretări, câțiva parlamentari au propus modificarea legii. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, astfel încât este totul oficial.

Mai întâi, este important să știm ce este sensul giratoriu din punct de vedere legal, pentru a înțelege în ce circumstanțe se aplică noile prevederi. Sensul giratoriu face referire la „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”. Practic, este un drum cu sens unic și traiectorie giratorie.

Codul Rutier 2024 a suferit o nouă modificare

Circulația în sensul giratoriu a fost modificată. Codul Rutier 2024 prevede o schimbare privind următoarea situație: când șoferii auto sunt poziționați în zona centrală a sensului giratoriu, sunt obligați să semnalizeze și să ofere prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor.

Exemplu. Se dă un sens giratoriu cu două benzi. În condițiile în care șoferul se află pe cea de-a doua bandă și are intenția de a părăsi sensul giratoriu, trebuie să semnalizeze dreapta. Dacă pe banda 1 se află o altă mașină, se va acorda prioritate. Apoi, sensul giratoriu va fi părăsit.

Șoferii sunt obligați să semnalizeze corespunzător ieșirea din sensul giratoriu

De asemenea, este obligatoriu ca fiecare participant la trafic care conduce un vehicul în sensul giratoriu, la ieșirea din intersecția pe care se deplasează, să semnaleze manevra.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, arată un paragraf din Legea 195/2002.

Ce schimbări ar mai putea să apară în Codul Rutier

În altă ordine de idei, amintim că un proiect de lege depus în urmă cu mai multe luni stabilea ca șoferii să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe toată durata manevrei, pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Reducerea numărului de accidente în trafic ar fi și principalul motiv pentru care Codul Rutier suferă atât de multe schimbări în ultimii ani de zile, potrivit parlamentarilor care inițiază astfel de demersuri.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Buletin furat sau pierdut în străinătate. Procedura de urmat pentru revenirea în țară
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Capital.ro
Sâmbăta din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci în această zi
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Schimbări la CNAS. Cardul de sănătate se mută pe telefon
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro