Codul Rutier 2024 prevede mai multe schimbări la nivelul regulilor ce se aplică în cazul șoferilor. Mulți nu știu că, în prezent, legea stabilește noi indicații pentru circulația în sensul giratoriu. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedeze conducătorii de vehicule.
S-au schimbat regulile de circulație în sensul giratoriu. Pentru că vechile prevederi din Codul Rutier lăsau loc pentru interpretări, câțiva parlamentari au propus modificarea legii. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, astfel încât este totul oficial.
Mai întâi, este important să știm ce este sensul giratoriu din punct de vedere legal, pentru a înțelege în ce circumstanțe se aplică noile prevederi. Sensul giratoriu face referire la „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”. Practic, este un drum cu sens unic și traiectorie giratorie.
Circulația în sensul giratoriu a fost modificată. Codul Rutier 2024 prevede o schimbare privind următoarea situație: când șoferii auto sunt poziționați în zona centrală a sensului giratoriu, sunt obligați să semnalizeze și să ofere prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor.
Exemplu. Se dă un sens giratoriu cu două benzi. În condițiile în care șoferul se află pe cea de-a doua bandă și are intenția de a părăsi sensul giratoriu, trebuie să semnalizeze dreapta. Dacă pe banda 1 se află o altă mașină, se va acorda prioritate. Apoi, sensul giratoriu va fi părăsit.
De asemenea, este obligatoriu ca fiecare participant la trafic care conduce un vehicul în sensul giratoriu, la ieșirea din intersecția pe care se deplasează, să semnaleze manevra.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, arată un paragraf din Legea 195/2002.
În altă ordine de idei, amintim că un proiect de lege depus în urmă cu mai multe luni stabilea ca șoferii să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe toată durata manevrei, pentru a evita producerea de accidente rutiere.
Reducerea numărului de accidente în trafic ar fi și principalul motiv pentru care Codul Rutier suferă atât de multe schimbări în ultimii ani de zile, potrivit parlamentarilor care inițiază astfel de demersuri.