12 ian. 2021 | 20:21

Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi

Știri generale
Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi
Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi

Românii trebuie să aibă atenție la tentativele de fraudă cu facturi. CERT-RO – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a semnalat că în spatele unei solicitări de tranzacții este posibil să fie un atacator ce încearcă să deturneze banii către contul propriu.

Noua metodă de înșelătorie în 2021

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, au recomandat specialiştii CERT-RO.

Așadar, conform specialiștilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva ce pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate să fie o abordare încrucișată, prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicită modificare datelor bancare, precum număr de cont, banca la care e deschis etc, pentru viitoarele plăți.

Ca atare, noul cont este deținut/controlat de acesta, iar în acest context, CERT-RO sfătuiește organizațiile să se asigure ca angajații sunt informați, că recunosc acest tip de fraudă, dar și cum să o evite și să sesizeze poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu au devenit victima acesteia.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori.

Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, au mai recomandat specialiştii CERT-RO.

Ce avertizează specialiștii

De asemenea, pe angajați, aceștia îi sfătuiesc să verifice orice solicitare care este pretinsă a fi din partea creditorilor, îndeosebi dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru plăți viitoare și să folosească datele de contact din corespondența anterioară ca să verifice și nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont.

Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, au mai atenţionat specialiştii în securitate cibernetică.

Potrivit wikipedia, numărul de telefon pentru incidente de securitate informatică este un număr de telefon (+40 1911), care a fost creat pentru ca oamenii să raporteze atacuri cibernetice sau alte probleme care au legătură cu problemele cibernetice, cu scopul de a primi ajutor.

Acest număr de telefon a fost lansat cu ajutorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Acest serviciu a devenit activ în 2 mai 2019.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro