Poliția Română avertizează că pe site-urile care vând obiecte „la mâna a doua“ au apărut profitori care cer datele de pe card, motiv pentru care suntem îndemnați să fim atenți atunci când facem astfel de tranzacții.
Atenție! A apărut o nouă metodă de furt
„Ochii mari unde «arunci» cu datele de pe card“, își începe Poliția Română mesajul de avertizare a românilor care obișnuiesc să facă diverse cumpărături de pe site-uri care vând produse second-hand, cărora li se solicită informații de pe cardurile de credit.
Oamenii legii informează asupra faptului că „au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand… ca ciupercile după ploaie putem spune“.
Poliția Română trage un semnal de alarmă
Totodată,
Poliția Română ne oferă și câteva semne după care ne putem da seama că avem de-a face cu indivizi care vor să ne fure banii:
„Câteva dintre indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți:
– Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs.
– Limba română scrisă lasă de dorit…Google Translate nu este chiar un geniu!
– Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă…NU FACEȚI ASTA!
– Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării“, transmite Poliția Română printr-un mesaj postat pe rețelele sociale.
O mare parte dintre noi folosim des, dacă nu zilnic, cardurile bancare. Fie că achiziționăm obiecte vestimentare din mall, ori cumpărăm alimente din supermarket, sau achităm facturi și servicii, cardul bancar reprezintă cea mai bună opțiune când nu deținem bani cash.
Iată 7 secrete despre cardurile bancare. Cum să faci cumpărături online în siguranță:
- Descifrarea numărului cardului. O primă informație pe care trebuie să o deții despre cardul tău este numărul acestuia. Cele mai multe dintre ele sunt identificate printr-un număr de 16 cifre (există și varianta cu 13 sau 19 cifre). Descifrarea numărului cardului se face astfel: prima cifră identifică sistemul de plăți, următoarele cinci reprezintă codul bancii emitente, iar ultimele nouă cifre sunt utile doar pentru bancă, în scopul de a identifica deținătorul cardului.
- Numărul de verificare. Acesta este determinat de cifre de la 9 la 15 și este realizat printr-un algoritm special. Șansele ca aceste patru numere să fie aceleași pentru două carduri sunt foarte reduse, numărul de combinații posibile fiind mai mare decât numărul persoanelor în viață.
- Are raze ultraviolete. O mică parte dintre posesorii de carduri bancare știe acest lucru. Toate cardurile sunt protejate în același fel în care sunt protejate și bancnotele, și anume prin aplicarea unui simbol ce poate fi văzut în lumina ultravioletă. De exemplu, pe cardurile VISA se poate vedea un V, iar pe cele MasterCard un M și un C.
- Card de credit sau de debit? Un card bancar poate fi fie de credit, fie de debit. Diferența o face proprietarul banilor: banca sau clientul. O variantă de compromis între cele două o reprezintă cardurile Overdraft, care permit folosirea mai multor bani decât există în cont, dar, de obicei, limita este mai mică decât cea de pe un card de credit.
- „Overdraft tehnic“. Atunci când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă, apare fenomentul numit „Overdraft tehnic“. Astfel că, atunci când plata se face cu o altă monedă (valută străină), apare o diferență marcată de cursul valutar din ziua cu pricina.
- A doua față a cardului. Pe spatele cardului apare o altă măsură de securitate, și anume codul CCV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard), în ambele situații CV însemnând Card Verification, iar acest cod confirmă autenticitatea cardului.
- Reguli de securitate pentru folosirea cardurilor bancare. Pentru cei care obișnuiesc să cumpere din online, se recomandă ca site-urile de pe care se achiziționează diversele lucrurisă fie sigure. Verificați dacă site-urile web utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare, lucru care vă va proteja datele. Păstrați în siguranță toate informațiile despre cardul vostru: codul PIN sau codul CCV. Trebuie să aveți în vedere faptul că durează doar câteva secunde ca informațiile de pe card să fie furate.