Preluând formate deja binecunoscute în țările occidentale, mai multe companii au demarat așa-numitele TV sale shows. Companii mari, precum Dormeo, sau altele mai puțin cunoscute, sunt permanent pe micile ecrane cu diferite oferte de vânzare. De la produse de bucătărie și până la bijuterii, genul acesta de emisiuni sunt adevărate izvoare de profituri anual. Dar, pentru că nu există păduri fără uscături, sunt și cazuri în care firme fantomă nu fac altceva, decât să tragă țepe clienților creduli. Este și cazul unei firme din județul Ilfov, Top Life Medical. Firma a pus la cale o înșelătorie printre pensionarii creduli.
Industria cumpărăturilor la domiciliu a început acum 40 de ani ca emisiune radio în SUA. Primele canale TV europene dedicate cumpărăturilor la domiciliu au fost lansate în 1993, în Marea Britanie, în Germania în 1995 și în Franța în 1996.
Industria cumpărăturilor la domiciliu își continuă povestea de succes și astăzi și este bine pregătită pentru provocările din viitorului. Cifrele de pe piață par foarte promițătoare. În urma dezvoltării impresionante a pieței în trecut, un studiu recent preconizează că piața europeană va crește cu peste 30% în următorii cinci ani.
De exemplu în Spania, home-shopping TV are peste 3 milioane de clienți zilnic, ceea ce ridică cu mult profiturile. În ROmânia, după anii 90 au început să apară astfel de sisteme de televânzări. Compnaii deja cu renume pe piață, precum Dormeo, sau Zepter, au avut încasări importante.
Firma în cauză, Top Life Medical, conform datelor fiscale, este în activitate încă din 2017. Obiectul de activitate al firmei este „COMERȚ CU RIDICATA ȘI CU AMĂNUNTUL”, și are sediul social în Județul Ilfov. În toți acești ani de activitate, firma a vândut către clienții săi o gamă variată de produse, inclusiv celebrele tigăi Zepter. Asta până de curând, când s-a constat că produsul propus spre vânzare era un fals cu acte-n regulă. Unul dintre cei păgubiți, un pensionar din Iași, a povestit pățania, declarând că:
„Ei spuneau că sunt 17 tigăi la un preț de 2.000 de euro, dar că face reducere pentru o tigaie, care are 12 straturi și este foarte rezistentă. Ca să ne convingă, au făcut și o friptură la tigaie.
M-am dus acasă și am luat 1.000 de lei și le-am achitat tigaia. A fost mai multă lume acolo. Nu știu exact cât au reușit să vândă acolo”, a declarat clientul înșelat pentru bzi.ro.
Odată ajuns acasă cu tigaia, pensionarul a constatat că produsul, o tigaie Zepter, era un fals, având în vedere că la prima spălare au apărut urme de rugină. Ulterior, cei care au făcut ancheta jurnalistică au aflat că proprietarul firmei era Alexandru Marian Niculae, care ar mai deține și alte firme fantomă. Contactat și administratorul firmei Top Life Medical, acesta a declarat că firma sa nu comercializează astfel de produse, declarând:
„Noi nu vindem produse Zepter. La începutul prezentării este menționat că Zepter este prima firmă care a venit în România cu acest gen de produse. Noi intermediem produse din România. Știu de problema domnului. Eu nu pot să iau un produs utilizat, nu pot să-l vând după aia. Eu pot să trimit un produs nou în locul celui vechi, dar nu am primit nimic. Eu mă ocup din 2011. Dacă un om are probleme, încerc că-l ajut”, a precizat administratorul Top Life Medical jurnaliștilor de la BZI.
Inclusiv reprezentații companiei Zepter declarau, ulterior, că produsele vândute la Iași nu au legătură cu ceea ce oferă pe piață compania.