Postul TV care apare în România. Este o premieră pentru țara noastră

Postul TV care apare în România. Este o premieră pentru țara noastră
Prima televiziune 8K din România

În 2019 proprietarii postului tv Travel Mix primeau din partea CNA licența de emisie pentru formatul 4K. Înrt-o decizie dată astăzi, postul își va schimba numele în Shop on TV HD/4K, cu programe de tip teleshoping, iar licența Travel Mix va trece în format 8K. Postul ar deveni primul care ar transmite conținut exclusiv în acest nou format, care prinde contur și în Europa.

Transmisiile tv 8k prind contur in Europa

Dacă până de curând existau transmisii în format Full HD și chiar 4K, la nivel european, noul format de transmisii K au început să prindă contur și în Europa. Noul sistem de transmisie, cu o rezoluție de 16 ori mai mare decât cea standard, s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani. În Japonia, Franța și chiar Spania, există deja televiziuni care au transmisii exclusiv în formatul 8k.

De exemplu, radiodifuzorul spaniol RTVE a realizat recent prima transmisie DVB-T2 din lume de conținut 8K. Folosind codificarea video HEVC și audio AC-4, semnalul a fost transmis de la headend-ul de televiziune al Universității Politehnice din Madrid (UPM). Rata de biți pentru conținutul audiovizual a fost de aproximativ 32 Mbit / s.

Transmisia a folosit canalul UHF 44, care a fost atribuit temporar președintelui RTVE la UPM, un centru de excelență pentru dezvoltarea tehnologiei UHD înființat în 2015. Transmisia a fost disponibilă și în alte câteva orașe spaniole, pe măsură ce a fost difuzată pe TVE Canal terestru 4K, operat de Cellnex Telecom.

Prima televiziune în acest format din România

În 2019 proprietarii postului tv Travel Mix primeau din partea CNA licența de emisie pentru formatul 4K UHD. În ședința de astăzi, CNA a aprobat schimbarea numelui și a conținutului postului tv Travel Mix 4k în Shop on TV HD/4K, cu programe de tip teleshoping.

În același timp s-a luat decizia ca licența Travel Mix să treacă în format 8K. Postul ar deveni primul care ar transmite conținut exclusiv în acest nou format. Anunțul a fost făcut de proprietarul de licență, care mai deține, printre altele, și canalele București TV HD, Party Mix HD și televiziunea cu programe de teleshopping, 24 Mix Teleshop.

“Travel Mix a intrat de astăzi într-o altă ligă a tehnologiei, este un obiectiv mai vechi al nostru. Emitem programe de 2 ani în formatul 4k și ne dorim evoluția, este un parcurs plin de provocări editoriale și tehnologice. Sunt deja de câtiva ani televizoare 8K disponibile în supermarketuri și observăm o scădere de preț de la an la an cu 50%. Estimăm că, în urmatorii ani vor ajunge la prețuri cât mai accesibile. De asemenea, conținutul 8k se regăsește și pe platforme digitale precum Youtube.

Travel Mix este și primul post din România care renunță la formatul SD, format în care emite de mai bine de 11 ani. Sunt foarte multe obiective și destinații turistice deosebite ce merită a fi promovate în pas cu tehnologia momentului. Țin să le multumesc colegilor din echipa Travel Mix pentru această performanță precum și telespectatorilor care apreciază programele Travel Mix, a declarat Laurențiu Megelea, reprezentantul postului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI