Noua Casă 2021 a început. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor o locuință

Noua Casă 2021 a început. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor o locuință
Detalii despre proiectul Noua Casă 2021

Proiectul Noua Casă 2021 a început! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să-și achiziționeze cu ajutorul băncii o locuință? Iată toate detaliile de care ai nevoie pentru a aplica!

Noua Casă 2021: documente, condiții și modul de accesare al programului

Proiectul Noua Casă revine în atenția românilor!. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat recent că finanțatorii primesc dosare pentru programul nou. De asemenea, Ministerul Finanțelor a decis diminuarea comisionului de administrare de la 0.40% la nivelul de 0.30% din soldul garanției.

„Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.”, se precizează în comunicatul de presă.

Mai mult decât atât, FNGCIMM a anunțat că finanțatorii primesc dosare pentru program: „În paralel cu procesul legislativ, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent.”

Plafonul urmează să fie distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, iar aplicația informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci de legătură: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.

Ce spun specialiștii despre condiții?

„Este dificil, de exemplu, să-ți constitui acolo un sediu social pentru o firmă, nu îl poți închiria. Nu-l poți vinde minim 5 ani de zile. Pentru Noua Casă în acest moment, de când s-a dat startul, cred că sunt undeva pe la vreo 20 de clienți”, a spus Mihai Marcovici, broker de credite.

„Aş dori să-mi cumpăr un apartament cu 3 camere într-o zonă rezidenţială. Încă nu m-am gândit la o sumă. Momentan banca îmi oferă 80.000 de euro. Din păcate, mi-am făcut o simulare anul trecut. Eu sper să meargă bine şi destul de repede. Din fericire, sunt prima pe lista băncii. Am pus destul de multă presiune”, a povestit Bianca Covaciu.

Cu ce se diferențiază Noua Casă?

– cu un preț de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
– cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.