Noua Casă 2020. Guvernul a adopat programul. Care sunt noile condiții de creditare pentru români

Noua Casă 2020. Guvernul a adopat programul. Care sunt noile condiții de creditare pentru români
Noua Casă 2020. Guvernul a adopat programul

Programul „Noua Casă“, referitor la stimularea achiziţiilor imobiliare de către familiile tinere, a fost aprobat, astăzi, de Guvernul Orban. Anunțul a fost făcut de şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Guvernul a aprobat programul „Noua Casă“

În forma aprobată de Guvern, programul „Noua Casă“, care înlocuiește mult mai cunoscutul program „Prima Casă“, permite garantarea cu 60% a creditelor ipotecare contractate de persoane cu venituri lunare de 2.500 de euro net.

„Un proiect de act normativ, atât pentru dezvoltarea sectorului construcţiilor, dar şi pentru modificarea modului de aplicare a programului de stimulare a achiziţiilor imobiliare «Prima casă», a fost adoptat în şedinţa de Guvern de ieri. Programul se va denumi «Noua casă» şi se modifică în sensul în care se creează posibilitatea pentru familiile tinere care-şi doresc să achiziţioneze o locuinţă cu un spaţiu mai mare decât puteau achiziţiona prin programul «Prima casă» în limita plafonului de 70.000 de euro, respectiv locuinţe de până la 120 de metri pătraţi, în funcţie de oferta imobiliară, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se creează posibilitatea ca aceştia să beneficieze de garanţii de stat pentru achiziţia unei locuinţe de până la 140.000 de euro, garanţii de stat în proporţie de 60% din valoarea finanţării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziţiei“, a declarat Ionel Dancă, astăzi, la Palatul Victoria.

Potrivit oficialului, noul program extinde aria beneficiarilor proiectului existent.

Ce spun experții în domeniul imobiliar

Specialiștii în imobiliare sunt, însă, destul de sceptici în ceea ce privește eficiența acestui program.

Potrivit acestora, majorarea plafonului la 140.000 de euro va avea drept efect o creștere artificială a prețurilor, ba chiar frânarea creditului ipotecar, atâta timp cât acesta va putea fi accesat doar de persoanele cu venituri peste medie, căci nu orice familie poate suporta o rata de aproximativ 3 – 4.000 de lei pe lună, pe o durată de 30 de ani, pentru creditul maxim de 140.000 de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI