Nor radioactiv, deasupra României. Anunț de ultimă oră al autorităților

Autoritățile au reacționat pentru prima oară după ce s-a aflat despre norul radioactiv din Rusia care ar fi ajuns în România. Un comunicat semnat de Inspecatoratul General pentru Situații de Urgență a clarificat românilor întreaga situație, încercând să-i calmeze. Ce au transmis autoritățile?

Autoritățile române, despre norul radioactiv din Rusia care ar fi ajuns în România

Comunicatul recent al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului arată că nu există date clare care să afirme prezența unor factori de risc radiologic asupra cetățenilor de pe teritoriul României. În acest context, autoritățile i-au calmat pe românii speriați de norul radioactiv, concluzionând cu faptul că nu se impune luarea unor măsuri. Panica românilor a început de la mesajul care susținea că există pericol de contaminare radioactivă din cauza unui nor din Rusia, loc în care s-a produs explozia nucleară.

„În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”
Comunicatul autorităților române

Autoritățile române, comunicat despre norul radioactiv din Rusia care ar traversa România
Autoritățile române, comunicat despre norul radioactiv din Rusia care ar traversa România

Nivelul radiațiilor a depășit de 16 ori limita recomandată

Explozia nucleară care s-a produs în Rusia a speriat pe toată lumea, majoritatea gândindu-se la tragedia petrecută la Cernobîl. Autoritățile au recunoscut, abia la 5 zile distanță de la eveniment, că nivelul radioactiv din regiune a depășit de 16 ori limitele recomandate. Agenția rusă pentru energie atomică a susținut abia sâmbătă dimineață că cinci din angajații săi au murit în urma exploziei din cauza testării unei rachete din cursul zilei de joi. Din păcate, alte trei persoane, angajați ai agenției, au fost răniți, suferind arsuri destul de grave.

„Nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivităţii mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu”
Comumicat IGSU

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI