Noi taxe pentru români şi schimbări majore la impozite. Ce a pregătit Guvernul

Noi taxe pentru români şi schimbări majore la impozite. Ce a pregătit Guvernul
Noi taxe pentru români şi schimbări majore la impozite

Sunt noi taxe pentru români și schimbări majore la impozite. Executivul este disperat să facă rost de bani, astfel că a pus ochii pe o anumită categorie de români. Mai multe scenarii și calcule sunt acum pe masa coaliției de guvernare. Află ce pregătește, mai exact, Guvernul în continuare!

Noi taxe pentru români şi schimbări majore la impozite

Guvernul pregătește supraimpozitarea. Executivul a pus ochii pe micii patroni. Reforma fiscală va schimba modul în care se taxează microîntreprinderile, iar firmele mici, care nu au angajați, ar putea fi obligate să facă angajări. Conform unor date de la Ministerul de Finanțe, în țara noastră există 620.000 de micro-întreprinderi, dintre care, 260.000 n-au niciun angajat.

Coaliția de guvernare ia în considerare aceste date, luându-se în calcul și un scenariu foarte clar: dacă aceste firme ar avea 1-3 angajați, atunci s-ar crea cel puțin jumătate de milion de locuri de muncă. Se dorește schimbarea felului în care sunt impozitate microîntreprinderile. La ora actuală, sunt două tipuri de impozitare, respectiv de 1% pe venit pentru firmele cu angajaţi și de 3% pe venit pentru microîntreprinderile fără angajați.

Astfel, principalele schimbări ar fi că cele fără angajați s-ar putea închide, dacă vreme de un an nu reușesc să angajeze nici măcar o persoană. De asemenea, impozitul pe venit de 3% la firmele fără angajați va fi eliminat și va scădea plafonul de impozitare de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro anual cifră de afaceri.

De precizat este că reducerea numărului de microîntreptinderi este asumată de autoritățile române în cadrul PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a transmis României în negocierile pentru PNRR că numărul de micro trebuie redus, doarece bugetul statului pierde bani prin acest regim. Modul în care ar urma să se implementeze reducerea numărului de micro a rămas la decizia autorităților române.

Ce alte schimbări sunt vizate

Marea schimbare fiscală vizează și impozitarea clădirilor (apartamente, case). În București ar urma o creștere de până la 60%, iar creșterile ar avea loc și în ce privește orașe precum Cluj-Napoca și Timișoara, însă ar putea avea loc și scăderi, în orașe mici și la sate.

Alte măsuri ale experților din coaliție vizează și majorarea cotei de TVA pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr, chiar cele carbogazoase, de la cota redusă de 9% în prezent, la 19%, cota generală de TVA. Din iulie, va crește și acciza la țigări, astfel că prețul unui pachet de țigări ar putea ajunge la 50 de lei.