Vești rele pentru români! În timp ce toată lumea abia așteaptă Crăciunul pentru a profita de clipe alături de cei dragi, se pare că mesele nu o să mai fie așa de îmbelșugate și în acest an. Se așteaptă scumpiri la alimente cumpărate de foarte mulți oameni, chiar în preajma sărbătorilor.
Furnizorii se confruntă cu mari probleme din cauza facturilor de energie care au înregistrat scumpiri imense. Aceștia au anunțat că prețul unor alimente o să crească, așa că românii o să fie nevoiți să scoată mai mulți bani pentru lapte, pâine și carne, chiar în timp ce se pregătesc pentru mesele de sărbători.
Nici atunci când vine vorba despre prețul cerealelor producătorii nu sunt optimiști. Pâinea s-a scumpit din cauza respectivei probleme, dar și pentru că prețurile la gaze și electricitate au crescut.
„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%.”, a declarat Aurel Popescu, ROMPAN, pentru Digi24.
De asemenea, cei care produc carne se tem de faptul că în România o să existe un deficit de cel puțin un milion de porci anul viitor, ținând cont că pesta porcină a făcut ravagii. Nici faptul că materia primă s-a scumpit nu îi ajută pe producători.
„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import.
Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, a transmis Ioan Ladoși, producător de carne.
Costurile pentru materia primă, dar și banii pe care sunt nevoiți să îi dea din buzunar pentru facturile la energie electrică, îi fac pe producători să se gândească la eventuale scumpiri ale produselor, mai ales pentru că până și prețurile la ambalaje au crescut în ultima perioadă.
„Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime.
Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%.”, a explicat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui.