30 oct. 2023 | 11:29

Noi reguli privind obținerea permisului auto din 2024. Ce trebuie să știe cei care se înscriu la școala de șoferi

Auto-moto
Noi reguli privind obținerea permisului auto din 2024. Ce trebuie să știe cei care se înscriu la școala de șoferi
Ce trebuie să știe toți cei care vor să își ia permisul

Codul Rutier s-a schimbat în anul 2023, dar schimbări vor apărea și anul viitor. Există noi reguli privind obținerea permisului auto din 2024. Un nou proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, propune modificări semnificative în procesul de obținere a permisului de conducere. Aceste schimbări vin în ajutorul celor care vor să devină șoferi.

Modificările care ar putea intra în vigoare de la anul 

Una dintre cele mai notabile modificări propuse se referă la locul în care se poate susține proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere. 

Citește și: Românii care pot lua permis fără să facă școala de șoferi. Modificare importantă în Codul Rutier

Conform regulilor actuale din Codul Rutier, proba teoretică trebuie susținută în locul de domiciliu sau reședință a solicitantului. Cu toate acestea, noul proiect de lege va permite candidaților să susțină această probă în oricare autoritate competentă din România. 

Mai exact, ,candidații pot susține proba teoretică a examenului în oricare locație din țară. Această schimbare deschide oportunități noi pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, eliminând restricția legată de locația din buletin.

Cu toate acestea, proba practică și eliberarea efectivă a permisului de conducere vor rămâne în sarcina autorităților competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

 Acest lucru este menit să asigure că șoferii noi sunt familiarizați cu regulile și condițiile locale de conducere și că autoritățile locale au un control corespunzător asupra acordării permiselor de conducere.

Noi reguli privind obținerea permisului auto din 2024

Un alt aspect important al acestui proiect de lege se referă la restricționarea perioadei de timp necesare pentru obținerea permisului auto. 

Citește și Rămâi fără permis auto un an de zile. Greşeala care te lasă pieton pe loc, poliţiştii nu stau la discuţii

În prezent, candidații sunt obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi, care include atât instruirea teoretică, cât și cea practică, înainte de a putea susține proba teoretică. 

Cu schimbările propuse, aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice, fără a mai fi necesară completarea întregii instruiri practice în prealabil. 

Acest lucru înseamnă că ei pot face orele de condus după ce dau sala. 

Scopul acestei modificări este de a reduce perioada totală necesară pentru obținerea permisului de conducere. 

Acest lucru va permite candidaților să se concentreze mai mult asupra pregătirii pentru proba practică și va reduce intervalul de timp dintre cele două probe de examen. 

Candidații vor fi mai bine pregătiți pentru proba practică, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere în viitor.

Se introduc module pentru pregătirea teoretică și orele de condus

Un alt aspect semnificativ al acestui proiect de lege este introducerea unor module pentru pregătirea teoretică și practică necesară pentru obținerea permisului de conducere. 

Citește și Amendă pe loc de aproape 3.000 de lei pentru şoferii care au aşa ceva în maşină. Legea s-a schimbat, atenţie mare!

Aceste module vor fi recunoscute reciproc de către unitățile autorizate în acest domeniu, permițând astfel școlilor de șoferi să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare. Se dorește prin acest lucru simplificarea procesul de pregătire și oferirea candidaților mai multor opțiuni pentru a-și alege școala de șoferi și pentru a finaliza pregătirea în mod mai flexibil.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de autoritățile competente și să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Dacă devine lege, acest proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra procesului de obținere a permisului de conducere în România.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro