Noi reguli dure pentru profesori: ce se întâmplă cu meditațiile
Ministerul educației a adoptat Codul de etică pentru profesori, iar odată cu acesta, cadrele din învățământul preuniversitar primesc o lovitură foarte dură.
Documentul care li se aplică profesorilor din învățământul preuniversitar vine cu câteva restricții importante. Cei mai afectați vor fi profesorii care își asigurau un venit suplimentar din meditații.
Noul Cod de etică pentru profesori interzice meditațiile contra cost cu elevii din clasa în care predau. Bineînțeles, decizia nu afectează celelalte clase, la care profesorii pot să ofere în continuare meditații. De asemenea, cadrele didactice nu mai au voie să accepte sume de bani sau tot felul de alte bunuri materiale din partea elevilor sau părinților.
În cazul în care profesorii vor alege să efectueze în continuare aceste activități, vor fi sancționați cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcție sau chiar concedierea.
Totodată, noul regulament interzice orice activitate care generează corupție în școli, iar aici intră fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea.
„Pe noi ne-a interesat în mod particular interzicerea profesorilor să facă meditații contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca și cum elevul ar plăti pentru a obține o anumită notă”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților din România.
Tot el a explicat că mulți părinți le-au spus că elevii sunt constrânși de profesorii de clasă să facă meditații contra cost. Noul cod dorește să schimbe și faptul că învățământul din România este gratuit mai mult pe hârtie, părinții fiind cei care finanțează sistemul din umbră.