Noi proteste în București, față de restricțiile impuse de autorități. Ce mesaj a transmis Jandarmeria

Noi proteste în București, față de restricțiile impuse de autorități. Ce mesaj a transmis Jandarmeria
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Este a șaptea zi în care sunt proteste în București. Oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de măsurile restrictive luate de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului. Raed Arafat a anunțat că în Capitală este interzisă circulația după ora 20:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele se închid la ora 18:00, în aceste zile.

A șaptea zi de proteste în București

UPDATE 19:00: Protestatarii au plecat în marș spre Piața Victoriei, blocând traficul de pe Bulevardul Magheru. Oamenii au steaguri cu ei și semne pe care au scris mesaje împotriva lui Raed Arafat și a restricțiilor. Manifestanții strigă „Nu există pandemie! Nu există virus! Libertate! Ieșiți din casă, vrem o viață normală!”.

În jur de 1000 de oameni s-au adunat în Piața Universității, sâmbătă seara, 3 aprilie. Deși se anunța un protest masiv, la care să participe 10.000 de oameni, în centrul Bucureștiului au venit, la ora anunțată doar câteva zeci.  Evenimentul a fost anunțat pe Facebook, iar în descrierea lui se spunea că va fi un protest masiv. Cu toate acestea, oamenii au fost mai reticenți în a ieși în stradă, în cea de-a șaptea zi de proteste.

Olivia Steer a fost una dintre persoanele publice care au îndemnat oamenii să iasă din case. Ea a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj prin care le cerea tuturor să iasă la protest.

”Daca nu-ți pasă că ți-a fost șters dreptul constituțional la libera circulație pentru o gripă cu rata de vindecare de 99,7%, nu veni la protest, azi, la 13.00, în Piață Universității!
Dacă nu înțelegi enormitatea îngrădirii dreptului fundamental la muncă, a falimentării programate a IMMurilor, prin restricții fara fundament științific, în numele unei gripe cu rata de vindecare de 99,7%, nu veni la protest, azi, la 13.00, în Piata Universității!
Dacă ți se rupe că mare parte din afacerile mici și mijlocii (care asigură două treimi din locurile de muncă din sectorul privat) a dat faliment sau funcționează la limita lui, în numele unei gripe cu rata de vindecare este 99,7%, nu veni la protest, azi, în Piata Universitatii!
a fost o parte din mesajul Oliviei Steer.

Ce mesaj a transmis Jandarmeria

Jandarmeria a transmis un mesaj protestatarilor. În mesajul instituției se arată că jandarmii vor proteja toate persoanele și au recomandat purtarea măștii și păstrarea distanței sociale.

„Astăzi, 03 aprilie a.c., în Municipiul București, sunt anunțate mai multe adunări publice, la care există posibilitatea să participe un public numeros, în Piața Universității, Piața Victoriei, Piața Revoluției și alveola Parcului Izvor.

Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică atunci când au loc manifestații la care participă un număr mare de persoane, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 martie 2021, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă, cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată).

Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reamintim faptul că, la nivelul Capitalei, există anumite restricții de deplasare.

Pentru sănătatea lor și a celor din jur, jandarmii bucureșteni recomandă participanților:

– să poarte mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;
– să respecte măsurile de igienizare a mâinilor;
– să mențină distanța fizică de minimum un metru.

În egală măsură, recomandăm persoanelor care vor participa la aceste adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să se delimiteze de grupurile care au un comportament ostil și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au o conduită antisocială.

Jandarmeria București asigură, fără discriminare, protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră.”

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI