Noi produse periculoase au fost retrase de la raft. Români trebuie să evite consumul lor neapărat!

Noi produse periculoase au fost retrase de la raft. Români trebuie să evite consumul lor neapărat!
Pesticidele, un pericol pentru sănătatea umană

Pesticidele sunt utilizate pe scară largă în culturile agricole și de fructe. Cererea de pesticide este în creștere din cauza sistemului actual de producție agricolă, care acordă prioritate randamentelor agricole ridicate. Pesticidele sunt compuse din substanțe chimice care pot controla dăunătorii sau regla creșterea plantelor. Aceste substanțe au oferit o modalitate de a crește aceste randamente. Mulți agricultori  consideră că utilizarea pesticidelor este cel mai bun mijloc de a-și proteja culturile împotriva dăunătorilor. Ca atare, pesticidele pot reprezenta singura formă de asigurare a culturilor disponibilă. Dar, pe de altă parte, produse agricole, sau chiar fructe ajung în magazine infectate cu aceste substanțe, care sunt extrem de dăunătoare sănătății umane. Un astfel de caz a fost descoperit recent de ANSVSA la un retailer din România, produsele fiind retrase imediat de la vânzare.

Pesticidele, un pericol pentru sănătatea umană

Deși aceste substanțe ajută culturile agricole, și chiar cele de fructe, când vine vorba de sănătatea consumatorilor, pesticidele pot deveni un factor nociv. În ultimii ani, atât la nivel european, cât și în România, cei în măsură au retras de la vânzare un număr important de produse alimentare de origine agricolă, sau chiar fructe infectate cu pesticide.

În România, recent, ANSVSA a descoperit la vânzare produse infectate cu pesticide, și a decis retragerea acestora. Este vorba de fructe exotice, bananele, puse la vânzare în magazinele Kaufland din România.

„Vă informăm ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (CLORPIRIFOS) Yellow Fresh Fruits SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolului menționat mai jos. Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (CLORPIRIFOS).

ANSVSA recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris, comercializate în perioada 13.03.2022 – 17.03.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele Kaufland până pe data de 01.04.2022, urmând să le fie restituită contravaloarea lor (în baza bonului fiscal).”, a anunțat ANSVSA.

Loturi de înghețată MARS scoase de la vânzare

Tot zilele acestea, ANSVSA a mai anunțat retragerea de pe piață a unor loturi de produse de înghețată, furnizate de compania Mars, fiind vorba de înghețata Twix și Bounty, ca urmare a descoperirii infectării acestor produse cu substanțe de tip pesticide, conform Mediafax.

Și în acest caz, inspectorii ANSVSA recomandă clienților să returneze produsele, comercianții având obligativitatea returnării sumelor. Anunţul vizează loturile 022E1DOE01, 022F2DOE01 şi 022F3DOE01 din îngheţata Twix şi loturile 025C1DOE02, 025D1DOE02, 025E1DOE02 şi 025E3DOE02 din îngheţata Bounty.

Dacă ați cumpărat unul din aceste produse, cel mai bine ar fi să le returnați în magazinele de unde le-ați achiziționat, deoarece există riscul unor posibile înbolnăviri, dacă sunt consumate.