Țările europene se confruntă cu mai multe rechemări legate de oxidul de etilenă. Substanța a fost detectată într-un aditiv alimentar utilizat într-o serie de produse. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Substanța era regăsită la produsele din India cu semințe de susan. Aceste rechemări conexe continuă în continuare cu mii de articole cu termen de valabilitate lung. Produse, cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea, biscuiții, au fost scoase de pe piață. Un astfel de caz de prezență a oxidul de etilenă, a fost depistat în magazinele din România.
Oxidul de etilenă a fost utilizat pentru a reduce sau elimina contaminarea microbiologică cu Salmonella. Utilizarea de oxid de etilenă pentru dezinfectarea alimentelor nu este permisă în Europa, conform unor norme impuse. Oxidul de etilenă a fost, de asemenea, găsit recent în guma aditivă de salcâm. Aditivul este în principal un agent de îngroșare sau stabilizator. Se folosește în alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.
Comisia Europeană a ținut trei întâlniri cu coordonatorii de criză alimentară și furaje din statele membre. Discuțiile au avut loc la sfârșitul lunii iunie și una în ultima săptămână. Experții au spus că nu există un nivel sigur de expunere pentru consumatori la produsele care conțin aditivul cunoscut a fi contaminat cu oxid de etilenă.
Specialiștii mai spun că orice nivel cu care se pot confrunta consumatorii prezintă un risc potențial. Asta înseamnă că întreprinderile din sectorul alimentelor sau furajelor care au introdus astfel de produse pe piața UE trebuie să le retragă șimediat.
Un astfel de caz, de depistare a acestei substanțe, a fost anunțat și în România. Oxidul de etilenă a fost descoperit la mai multe dulciuri, spun cei de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Conform inspectorilor, oxidul de etilenă a fost găsit în cantități peste limita admisă.
„Dacă ați achiziționat aceste produse, vă rugăm să nu le consumați și vă așteptăm la Serviciul Clienți în orice magazin Cora, pentru returnarea și rambursarea acestora.
Chiar dacă nu mai dețineți bonul fiscal care să ateste cumpărarea acestor produse, veți primi contravaloarea acestora”, este anunțul postat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Companii producătoare de dulciuri, precum Mars, Bounty și Snickers, au retras mai multe produse dn cauza acestei substanțe, oxidul de etilenă, regăsit în cantități peste limită.
Grupul de campanie Foodwatch a fost prima compania care a avertizat despre aceste probleme. Oficialii Foodwatch au salutat abordarea la nivelul UE după ce a observat diferențele dintre agențiile naționale. Foodwatch a discutat despre oprirea procesului de retragere pentru produsele sale. Datele arătau un nivel sub limita de detectare de 0,02 miligrame pe kilogram pentru articolele fabricate înainte de 14 iunie 2021.
Consumul de alimente care conțin substanța nu prezintă un risc acut pentru sănătate. Dar există un risc crescut în cazul în care alimentele contaminate sunt consumate pe o perioadă lungă de timp. În declarațiile lor oficialii spun că nu sunt siguri când a început contaminarea.