Apar noi medicamente gratuite pentru o anumită categorie de români. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii arată că lista destinată bolnavilor de cancer, diabet zaharat și alte boli rare a fost îmbogățită cu alte medicamente.
Ministerul Sănătății vrea, printr-un proiect de hotărâre pus de puțin timp în dezbatere publică, să extindă lista medicamentelor compensate și gratuite.
Mai exact, vor fi introduse opt noi medicamente, aceseta fiind destinate tratării unor afecțiuni canceroase, a diabetului zaharat, precum și a unor boli rare.
Prin proiectul de HG de la Ministerul Sănătății se propune modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care se bucură asigurații, cu sau fără contribuție personală, în bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, această listă se va extinde cu opt noi medicamente, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente care vor fi incluse în listă sunt dedicate persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, diabet zaharat, boli de piele și boli rare.
„Pentru toate cele opt medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum”, a transmis recent Ministerul Sănătății.
Conform datelor furnizate de minister, „în cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule”.
De asemenea, această extindere a listei de medicamente compensate și gratuite pentru bolile enunțate mai sus va fi prima din acest an.
Pe de altăparte, Alexndru rafila, ministrul Sănătății anunța în prima parte a lunii ianuarie a acestui an că medicamentele se vor scumpi.
„În primul rând, există un preţ de referinţă pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preţ de referinţă nu e realist pentru că referinţa e dată de o moleculă care nu există pe piaţă, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă preţul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, spunea la Europa FM , Alexandru Rafila.
Conform celor spuse de ministrul Sănătății, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care sunt încă ieftine.
„Noi trebuie să înţelegem că preţul just al unui medicament este un preţ care acoperă cheltuielile de producţie, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcţie de consumul general de medicamente compensate şi gratuite – şi trebuie să mai ţinem cont şi situaţia economică şi energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacităţile de producţie din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a afirmat Alexandru Rafila.