S-au anunțat noi drepturi pentru angajații din România. Au fost făcute modificări ale contractului de muncă și a Codului Muncii. În ce situații angajatorii nu pot face concedieri. Legea este foarte clară de acum în acest sens.
Salariații din România vor avea mai multe drepturi după ce s-au făcut unele modoficîi ale conractului de muncă, precum și ale Codului Muncii.
Odată cu modificările, legea prevede mai clar anumite lucruri legate de drepturile salariaților din România, preintre care și când pot angajatorii să facă concedieri.
Mai concret, principalele modificări aduse Codului muncii în România privesc aspecte cum ar fi:
-tratamentul nefavorabil salariaților în România,
-concedierea salariaților în România,
-programul de lucru în România,
-informațiile pe care angajatorul trebuie să le furnizeze angajaților anterior angajării,
-drepturile salariaților în România,
-elementele contractului individual de muncă în România…etc.
Una din modificările aduse vizează interzicerea oricărui tratament nefavorabil salariaţilor în România şi reprezentanţilor salariaţilor.
Astfel, potrivit legii: „nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restricţia sau preferinţa în privinţa unui anumit loc de muncă în cazul în care, prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea respectivă este realizată, există anumite cerinţe profesionale esenţiale şi determinante, cu condiţia ca scopul să fie legitim şi cerinţele proporţionale”.
O altă modificare adusă Codului muncii constă în interzicerea angajatorilor de a dispune concedierea salariatului în anumite situații reglementate de lege.
Astfel, salariații nu mai pot fi concediați pe durata efectuării concediului paternal şi a concediului de îngrijitor, precum nici pe durata absentării de la locul de muncă.
Potrivit noilor reguli, salariații din România pot cere angajatorilor din România să motiveze decizia de concediere a salariaților.
Conform modificărilor, „prin program de lucru” în România se înțelege modelul de organizare a activităţii, care stabileşte orele şi zilele când începe şi când se încheie programul muncii.
De asemenea, noile reglementări stipulează că salariații din România pot dispune de programe individualizate de muncă stabilite de angajatorii, care pot avea o durată limitată în timp.
În plus, conform legii, salariatul are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de lucru, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre ele.
Angajații mai au dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai bune sau de a absenta de la seviciu în unele situaţii neprevăzute.
Salariații au dreptul de a fi informați în legătură cu noile elemente obligatorii care apar în ceea ce privește contractul individual de muncă.
Angajatorilor din România sunt obligați să informeze persoana selectată pentru angajare cu privire la salariul de bază și metoda de plată.
De asemenea, angajatul trebuie să știe programul de lucru, locul de muncă, atunci când nu este vorba de un loc de muncă fix, precum și dacă va beneficia de transport asigurat între cele locurile de muncă.
Salariații care au probleme la locul de muncă trebuie să ia în calcul contactarea unui avocat specializat în dreptul muncii în România.
Acesta poate oferi asistență și consultanță juridică în problemele pe care salariatul le întâmpină la locul de muncă.