04 mai 2024 | 12:15

Noaptea de Înviere 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci imediat ce iei Lumina Sfântă

Diverse
Noaptea de Înviere 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci imediat ce iei Lumina Sfântă
Ce se face în această noapte

Paștele ortodox cade anul acesta pe 5 mai, iar românii vor merge la Noapte de Înviere 2024 în noapte de 4 spre 5 mai, când vor lua Lumina Sfântă. Această noapte vine cu o serie de tradiții și obiceiuri respectate an de an de către credincioși.

Tradiții și obiceiuri în noapte de Înviere

Noaptea de Înviere este cea mai importantă din calendarul ortodox, semnificând momentul în care Hristos a Înviat. Cu această ocazie, creștinii ortodocși se pregătesc să meargă la slujba de Înviere pentru a lua Lumină.

Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români

Se spune că în această noapte trebuie să te pregătești temeinic înainte de a merge la biserică. E bine să ai haine noi, pregătite pentru această seară. De asemenea, nu e bine să te cerți în această zi, ci să aștepți Lumina Sfântă cu sufletul și inima curate și împăcate.

O superstiție veche spune că în Noaptea de Înviere nu e bine să atingi sarea, pentru că îți va merge rău tot anul.

Slujba de Înviere durează 3-4 ore, timp în care creștinii înconjoară biserica, iau Lumina Sfântă și se salută cu „Hristos a Înviat”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat”, lucru care se întâmplă timp de 40 de zile, până la Înălțare, când se salută cu „Hristos s-a Înălțat”, la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat”.

Apoi, se merge acasă unde tradiția spune că trebuie să se ciocnească ouă roșii. Tot în această noapte se rupe postul de 40 de zile cu bucate tradiționale de Paște precum drob, ouă roșii, cozonac și altele.

Noaptea de Înviere 2024

Credincioșii merg în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 mai 2024, la slujba de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă și a o aduce în casele lor.

Vezi și: Ţinutele alese de Carmen Iohannis pentru slujba de Înviere şi prima zi de Paşte. Detaliul care a atras atenţia imediat. Foto

Lumina Sfântă este simbolul Învierii și sosește în România an de an cu un avion de la Tel Aviv. Slujba de Înviere începe în biserici în fiecare an aproape de miezul nopții, la 23:45.

La ora 00:00, se sting toate luminile, iar preoții ies cu lumânarea aprinsă și o candelă de la Sfântă Cruce, rostind de trei ori „Veniți de primiți lumină”. 

Credincioșii iau lumina de la preot și o dau mai departe, apoi ies în fața bisericii și începe slujba cu citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16).

După ce iau lumină, oamenii merg și la mormintele celor dragi pentru a le oferi lumină. Se merge cu grijă spre casă pentru a proteja candela. Se spune că e bine ca resturile de la lumânările aprinse de Înviere să fie păstrate.

Din acest moment, oamenii se salută cu „Hristos a Înviat”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat”.

Veniți acasă de la biserică, lumina sfântă este pusă pe masă, iar oamenii ciocnesc ouăle roșii, simbol al Învierii.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii

Superstiții de Paște

Superstițiile de Paște sunt numeroase și sunt respectate an de an, fiind transmise de la o generație la alta.

Printre obiceiurile cele mai cunoscute se numără hainele noi în ziua de Înviere. Se spune că această tradiție aduce noroc și prosperitate în anul următor.

De asemenea, există credința că cine doarme în ziua de Paște va fi leneș și va avea ghinion pe tot parcursul anului. Mulți oameni stau toată noaptea la slujba de Înviere.

Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

Lumânarea aprinsă în timpul slujbei de Înviere este considerată un simbol al protecției, iar după ce se termină, oamenii păstrează resturile.

De asemenea, în dimineața de Paște, oamenii se spală pe față cu apa dintr-un lighean în care au pus un ou roșu și o monedă, pentru bunăstare și noroc.

De asemenea, se spune că e bine să împarți primul ou ciocnit cu întreaga familie, pentru protecție și unitate în familie.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Cine este Bogdan Peșchir, programatorul care a făcut donații de peste un milion de euro în campania lui Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Cum se fac cei mai fragezi cârnați. Care sunt micile secrete
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Decizia care îl oprește pe Călin Georgescu. S-a terminat, s-au înțeles toți
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro