Noaptea Albă a Filmului românesc 2022. Evenimentul se află la cea de-a 13-a ediție și va avea loc pe data de 16 septembrie. Filme românești vor fi difuzate în această zi în trei orașe mari din țară. Este vorba despre București, Cluj și Timișoara.
Noaptea Albă este gândită ca fiind un maraton de filme românește, cele mai bune din istorie. Va aduce în sălile de cinema din cele trei orașe cele mai așteptate producții ale anului, alături de scenariști, regizori și actori. Vor fi difuzate 20 de proiecții simultane, în 11 cinematografe diferite și spații alternative din Cluj, București și Timișoara.
Noaptea Albă a filmului Românesc este organizată de aceeași organizație care a adus publicului Festivalul de Film Transilvania de la Cluj. Organizatorii acestui eveniment și-au propus să atragă atenția asupra filmelor românești de altă dată, dar și cele din prezent. De multe ori, acestea sunt ignorate de publicul românesc, însă foarte apreciate de publicul internațional la marile festivaluri de film.
„Cea de-a 13 ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 16 septembrie (noaptea de vineri spre sâmbătă), în trei orașe din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara.
Gândită ca un maraton de filme românești, Noaptea Albă va aduce în sălile de cinema cele mai așteptate producții ale anului, alături de actori, regizori și scenariști. Programul include peste 20 de proiecții simultane, în 11 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe”, au spus organizatorii.
Spectatorii care vor fi prezenți la Noaptea Albă a filmului Românesc vor avea ocazia să vizioneze în avanpremieră filmul „Capra cu Trei Iezi”, regizat de către Victor Canache. Filmul este bazat pe cunoscuta poveste scrisă de Ion Creangă. În rolurile principale se află Maia Morgenstern și Marius Bodochi. De asemenea, la eveniment vor fi prezenți și Victor Canache și producătoarea Luana Georgiță. Cei doi vor răspunde la întrebările publicului la finalul proiecției.
Un alt film care va fi prezentat în premieră este „Om-Câine”, regizat de Ștefan Constantinescu. Programul include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar „Regele Mihai: Drumul spre casă”, film care face parte din „Turneul Național de Educație Istorică”, în regia lui Trevor Poots.
Pe micile ecrane va fi difuzată comedia „Nunți, botezuri, înmormântări”, regizat de Alexandru Lusting, cu actorii Șerban Pavlu, Ilona Brezoianu și Anca Sigartău și filmul „Glasul care strigă-n pustie”, în regia lui Ciprian Mega.
În București, filmele vor putea fi văzute în interior și în aer liber, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Amfiteatru TNB, Cinematica Union, Grădina cu filme CREART, Hollywood Multiplex, Unteatru și Muzeul Național al Literaturii Române. La Timișoara și Cluj, filmele vor fi difuzate la Cinema Victoria.
Citește și: Cine a fost Tony Bulandra? Actorul a jucat în primele filme românești!
Cinema Elvire Popesco – interior
Cinema Elvire Popesco – open air
Amfiteatru TNB
Cinema Muzeul Țăranului Român
Cinemateca Union
Hollywood Multiplex – București Mall
Grădina cu filme CREART
UNTEATRU – open air, Grădina Casei Universitarilor
Muzeul Național al Literaturii Române – sala Iosif Naghiu, calea Griviței 64-66
J’ai Bistrot