Ce se întâmpla cu actorii lui Sergiu Nicolaescu atunci când jucau în filme. Detaliile care abia acum ies la iveală (Exclusiv)

Ce se întâmpla cu actorii lui Sergiu Nicolaescu atunci când jucau în filme. Detaliile care abia acum ies la iveală (Exclusiv)
Ce se întâmplă acum cu actorii lui Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre cei mai apreciați actori din România, și nu numai. Filmele lui ne încântă și astăzi și, pentru unii dintre noi, sunt ca o mașină a timpului ce ne duce în trecut, amintindu-ne de acele vremuri.

Ce se întâmplă în prezent cu actorii care au jucat în filmele lui Sergiu Nicolaescu

Ioan Cărmăzan este unul dintre cei mai cunoscuți regizori din România și președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Acesta este de părere că filmele produse până în anul 1989 au foarte mare succes la publicul de astăzi datorită actorilor și regizorilor de atunci. De asemenea, și subiectele tratate erau diferite.

„Eu am o teorie. Filmele produse înainte de 1989 în care actorii au jucat fără presiunea unui rol anume, doar cu talentul lor, fără ideea de a respecta linia trasată de vechii tovarăși, acelea au supraviețuit foarte bine, ba chiar continuă să fie urmărite și de cei care nu au trăit acele vremuri. Cele în care actorul a încercat să se ferească, s-a chinuit sub indicațiile primite pentru un rol anume, au cam dispărut!

Am să vă dau un exemplu clasic. Pelicula ‘Zile fierbinți’ a lui Sergiu Nicolaescu. Acesta e un film comunist, în esența sa. Făcut la ordin, pelicula vorbește despre planul cincinal, despre nevoia de a respecta producția de tip socialist, despre condițiile muncii de atunci. Ce mai tura-vura, tot ceea ce nu puteam suferi în epoca comunistă!

Dar maniera în care l-a produs Nicolaescu și distribuția aleasă îl face să fie, chiar și așa, comunist cum e, în atenția publicului cinefil. Și vă spun că are audiență fiindcă am vorbit recent chiar pe acest subiect cu cineva de la canalul de filme Cinemaraton, care difuzează asemenea producții. Filmul ăsta rămâne încă după atâta vreme în preferințele oamenilor, chiar dacă schimbarea de generații s-a produs deja!”, a povestit Ioan Cărmăzan în exclusivitate pentru IMPACT.RO

Pelicula la care s-a referit marele regizor a fost produsă de către Sergiu Nicolaescu în 1975. Alături de el au fost actorii: Jean Constantin, Vladimir Găitan, Sebastian Papaiani, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Marga Barbu, Draga Olteanu Matei și Ileana Popovici.

Secretul din spatele filmelor de succes ale lui Sergiu Nicolaescu

Foarte multă lume a fost de părere că, odată cu schimbarea regimului politic din România, filmele românești produse până în anul 1989 un vor mai fi atât de populare. Că vor fi date uitării. Ei bine, după mai bine de 30 de ani de la eveniment, se pare că pelicule de atunci au succes și astăzi.

Regizorul Ioan Cărmăzan, președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România,  a vorbit despre acea perioadă și de ce filmele de atunci mai sunt vizionate cu același interes în prezent.

„După părerea mea publicul, și nu doar cel de la noi, merge pe instinct. Ceea ce-i spune instinctul, aia face. Or, nu ai cum să califici instinctul. Pur și simplu, iei act de instinct, de gustul publicului!”, a explicat Ioan Cărmăzan.

Din punctul său de vedere, peliculele produse înainte de 1989 au avut un oarecare avantaj economic, deoarece atunci erau produse de stat.

„Acele filme, între timp multe dintre ele masterizate, pot fi plimbate în cele mai diverse colțuri din țară, în orașe unde nu mai există de ceva vreme cinematografe. Și unde poți promova filmul românesc, cu ajutorul lor. Proiecțiile fiind gratuite, acele pelicule produse înainte de 1989 te ajută cel mai mult. Pentru cele mai recente, producătorii cer de multe ori bani. Bani pe care nu ai de unde să-i scoți”, adaugă cunoscutul regizor.

Citește și: Cum a salvat Nicu Ceaușescu un film de cenzura tatălui său. Ce s-a auzit din spatele sălii