Premierul Nicolae Ciucă vine la început de an cu vești bune, menite să îi bucure pe o parte dintre românii care nu își pot permite anumite servicii de la stat. Astfel, pe data de 8 decembrie, Guvernul a aprobat compensarea preţului la energie pentru persoanele şi familiile vulnerabile, urmând ca beneficiarii să primească o sumă de bani repartizată în anumite perioade stabilite în prealabil. Află ce schimbări au avut loc la nivel oficial și ce trebuie să știe persoanele vizate.
Vești bune pentru românii vulnerabili, care nu își permit să plătească facturile integrale la energie din cauza veniturilor modeste de care dispun. Pe data de 8 decembrie, Guvernul a aprobat ca preţul la electricitate să fie compensat pentru persoanele şi familiile vulnerabile, printre care familii cu mai mulți copii, persoane care folosesc dispizitive medicale care consumă o cantitate semnificativă de curent, familii sărace, dar și altor persoane care fac parte din categoriile vulnerabile.
Astfel, s-a decis decontarea facturii la energie în limita a 1.400 de lei, sumă alocată în două tranșe a câte 700 de lei, prima fiind primită în luna martie, iar cea de-a doua,î septembrie 2023.
Potrivit infirmațiilor oferite la acea vreme, cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Astfel, bugetul va fi alocat din fonduri europene, asemeni voucherelor sociale destinate achiziţiei de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în cursul zilei de astăzi că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă care are ca scop stabilirea tuturor datelor prin care persoanele vulnerabile vor putea să primească aceste tichete cu ajutorul cărora își vor putea plăti facturile la curent.
Potrivit premierului, acest lucru va pute fi posibil înainte de termenul stabilit, mai exact, începând cu 20 februarie. Nicolae Ciucă a dat asigurări privind adoptarea unor măsuri tehnice pentru a asigura și efectuarea plății online.
„Este important să menţionăm că procedura va începe la 1 februarie şi, deşi iniţial termenul era ca oamenii să poată să beneficieze de aceste tichete începând cu 1 martie.
Există, din verificările pe care le-a efectuat astăzi domnul ministru Boloş în teren, la instituţiile care se ocupă tehnic de aceste tichete şi procedurile pentru alimentare, posibilitatea ca începând cu 20 februarie să poată să folosească banii de pe tichetele respective, existând totodată şi nevoia unei adaptări, pentru că au fost solicitări din partea oamenilor să poată să plătească online.
Ca atare, va trebui să avem o soluţie tehnică astfel încât să se poată folosi şi varianta digitală a acestor bani, adică folosirea mijloacelor digitale pentru ca aceşti bani să poată fi folosiţi pentru plata termiei”, a fost o parte din mesajul transmis de Nicolae Ciucă.