Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu puternic impact emoțional, la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Acesta a criticat aspru acțiunile agresive ale lui Vladimir Putin, expunând realele amenințări care pândesc întreaga lume. În plus, astăzi seară, în semn de solidaritate, Palatul Victoria va fi luminat în culorile drapelului ucrainean.
Premierul României și-a exprimat indignarea și revolta față de agresiunile Rusiei în Ucraina, care au provocat un adevărat dezastru, atât pe plan social, cât și economic și militar. Războiul care se desfășoară la granița cu României a pus în pericol a securitatea teritorială a mai multe țări, dar și pacea mondială.
Privind în urmă zecile de mii de pierderi de vieți omenești, care au scris cu sânge istoria Ucrainei, premierul Ciucă a făcut apel la autoritățile competente să pedepsească vinovații și să răspundă în fața legii pentru atrocitățile comise.
„Se împlinește un an de când vecinii noștri ucraineni trăiesc coșmarul agresiunii militare pe care Rusia a declanșat-o nejustificat și care pune în pericol nu doar integritatea teritorială a unui stat suveran, ci și pacea întregii planete.
Nimic nu poate justifica sutele de mii de vieți curmate până acum în acest conflict, inclusiv civili, și distrugerile de proporții care au bulversat viața altor câteva milioane de oameni, nevoiți să fugă din calea războiului.
Vinovații trebuie să răspundă în fața legii și a istoriei. Acest război este o încercare de deturnare destinului unui popor suveran și o amenințare fără precedent la adresa democrației”, a transmis Ciucă.
Nicolae Ciucă a dat asigurări cu privire la solidaritatea României față de tragediile care se petrec în Ucraina, de un an de zile. Premierul român a reamintit sprijinul pe care țara noastră l-a oferit din primul moment al războiului. Cu această ocazie, Ciucă a reiterat alipirea valorilor României de cele ale Uniunii Europene și ale NATO, apărând principiile democrației și ale libertății.
„România rămâne solidară cu poporul ucrainean, așa cum a demonstrat din primele zile ale conflictului, prin sprijinul umanitar oferit refugiaților și susținerea acordată la nivel politic, diplomatic și economic pentru efortul de reconstrucție.
Ceea ce am făcut până acum, dezvoltarea conectivității cu Ucraina prin intermediul coridoarelor de transport ce traversează România, proiectele de infrastructură de la granița româno-ucraineană pentru a facilita racordarea economiei ucrainene la Piața Unică Europeană, dezvoltarea infrastructurii portului Galați și creșterea capacității de tranzit pe Canalul Sulina poziționează România drept contributor decisiv la reconstrucția economiei ucrainene.
Atașați valorilor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice, vom continua să susținem obiectivul de pace și libertate al Ucrainei, care a devenit avanpostul luptei pentru apărarea lumii democratice”, a mai precizat prim-ministrul Ciucă.