10 iul. 2023 | 23:28

Niciodată sau nici o dată? Cum se spune corect, greșeala pe care o fac toți românii

Diverse
Niciodată sau nici o dată? Cum se spune corect, greșeala pe care o fac toți românii
Pieptene sau pieptăn? Cum se spune corect, de fapt. Mii de români folosesc forma greșită

De-a lungul anilor, gramatica limbii române a suferit mai multe modificări, mai ales în cazul unor cuvinte. Dar, cu toate astea, anumite cuvinte se pronunță într-o anumită formă, corectă. Astăzi vom afla împreună cum se spune corect, Niciodată sau nici o dată. Citește mai departe și vezi care este forma corectă, având în vedere că este greșeala pe care o fac toți românii.

Farmecul limbii române în colțurile lumii

Știai că 80 de milioane de oameni din Asia vorbesc limba română veche? S-ar putea părea ciudată afirmația, dar realitatea și studiile de cercetare atestă acest aspect.

Vezi și: Cuvântul din limba română pe care mai toţi îl scriu greşit. Asta e forma corectă, de fapt

Asia acoperă cel mai întins și mai populat continent de pe glob. Aici au trăit câteva rude din țările central-europene, oameni de origine românească. Aceștia sunt de 4 ori mai mulți decât populația României.

„Limba punjabi din India conține 2000 de cuvinte românești, iar multe altele sunt asemănătoare cu cele românești.

Acest lucru se datorează aceleiași origini românești, cea a unui trib getic, chiar dacă s-au stabilit la 4500 km. distanță de această țară”, declară unui cercetător român, Lucian Cueșdean.

Vezi și: Unde se vorbeşte cel mai corect limba română, de fapt. Românii sigur nu ştiau asta

Poporul Punjabi vorbesc o limbă foarte asemănătoare cu limba română

Primul istoric al lumii, grecul Herodot (secolul V î.Hr.), a confirmat că tracii erau cel mai numeros popor după indieni. Triburile getice, numele sub care mai erau cunoscuți tracii, acopereau teritorii din Europa Centrală până în Asia, aproape de China și India.

Vezi și: Cuvintele care au dispărut din limba română. Tu ai auzit de vreunul dintre ele?

Poporul Punjabi din nordul Indiei, spun studiile, este un astfel de descendent al unui trib getic stabilit în Asia Centrală acum mai bine de 2500 de ani. Acești descendenți vorbesc o limbă foarte asemănătoare cu limba română actuală.

Cum este corect, niciodată sau nici o dată?

Dar lăsând popoarele asiatice în urmă, și revenind pe plaiuri mioritice, vom descoperi că sunt mulți cei care greșesc atunci când folosesc aceste două cuvinte. Pentru început trebuie să stabiilim din capul locului că ”nici” este un adverb, iar DEX-ul arată clar acest lucru.

Vezi și: Formele corecte de plural ale substantivelor din limba română. Știai cum se spune la „sânge” la plural?

Acest cuvânt, de fapt, exprimă o negație ceva mai categorică, în comparație cu alta, cea mai cunoscută fiind ”nu”. Ca exemplu: ”Nici nu a apucat bine să vină și a plecat.” Dar, același cuvânt are rolul și de conjucție în anumite situații, iar ca exemplu: ”Nu alerg nici prea tare, dar nici prea repede”.

De cealaltă parte, ”o dată”, conform DEX-ului, este un numeral adverbial, iar dacă punem cele două cuvinte, adverbul ”nici” și numeralul ”o dată” într-o frază, nelegate, vom obține, de exemplu, ”Am fost de multe ori cu ea, dar nici o dată (nici măcar o singură dată) nu m-a prezentat tatălui ei”.

Vezi și: Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită

Acum, uitându-ne la cuvântul ”niciodată”, fiind un adverb, este compus din 2 elemente, ”nici” și un substantiv, ”dată”, iar dacă vom căuta înțelesul acestuia, ne referim la cuvinte precum ”deloc”, ”defel”, ”în nici un fel”, etc., iar ca și exemplificare: ”Niciodată nu am câștigat mai nimic.”

Concluzie

Acum că ai aflat cum este corect să folosești cele două cuvinte, niciodată sau nici o dată, data viitoare vei știi cum trebuie să spui corect și contexul în care să le folosești.