14 iun. 2023 | 13:58

Formele corecte de plural ale substantivelor din limba română. Știai cum se spune la „sânge” la plural?

Diverse
Formele corecte de plural ale substantivelor din limba română. Știai cum se spune la „sânge” la plural?
Care este pluralul substantivului sange

Astăzi vă prezentăm care sunt formele corecte de plural ale câtorva dintre substantivele din limba română. Spre exemplu, știai cum se spune la „sânge” la plural? Forma este foarte puțin folosită, respectiv cunoscută.

Forma de plural cele mai complicate ale unor substantive. Sigur nu știi cu se spune sânge la plural

Limba română a dobândit, în ultimii ani, multe alte mii de cuvinte, dar și actualizări ale substantivelor și formelor de plural.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de forma de plural al substantivului „sânge”, în contextul în care puțini o cunosc și utilizează.

Unele forme de plural, adevărate capcane pentru români

Forma de plural a unora dintre substantive poate fi o reală capcană pentru mulți dinre vorbitori ai limbii române. Unele substantive au o formă de plural la care nu te-ai fi gândit, atât de ciudate sunt.

Conform actualizării din DOOM 3, există mai multe astfel de substantive a căror formă de plural nu o știai sau o utilizai în mod incorect. Spre exemplu, forma corectă de plural a substantivului „sânge” este „sângiuri”. Acest termen nu este utilizat de aproape nimeni.

Când vine vorba de aragaz, forma corectă de plural a substantivului „aragaz” este „aragaze”. „Aragazuri” este forma greșită. Almanah: forma corectă de plural a substantivului „almanah” este „almanahuri”. „Almanahe” este utilizat greșit și a fost folosit public de fostul primar al Sectorului 5 din București, Marian Vanghelie, dacă vă mai aduceți aminte.

Formele de plural pentru blană și bariram

Blană: forma corectă de plural a substantivului „blană” este „blăni”. ”Blănuri” nu este greșit însă face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate.

De asemenea, când vine vorba de Bairam: forma corectă de plural a substantivului ”bairam” este ”bairamuri”. „Bairame” este forma incorectă.

Cum se spune la plural boschet și fașă

Boschet: forma corectă de plural a substantivului „boschet” este „boschete”. ”Boscheți” este utilizat greșit. Fașă: forma corectă de plural a substantivului ”fașă” este „feșe”. „Fașe” este forma greșită.

Ciubuc: forma corectă de plural a substantivului „ciubuc” este „ciubucuri”. Forma de plural ”ciubuce” nu este greșită însă nu se referă la același termen. Colonel: forma corectă de plural a substantivului „colonel” este „colonei”.

Care este forma corectă a substantivului macrou la plural

De asemenea, forma corectă de plural a substantivului „macrou” este „macrouri”. Forma corectă de plural a substantivului „monedă” este „monede”. „Monezi” este forma greșită.

Cum se spune sindrom la plural

Forma corectă de plural a substantivului „sindrom” este „sindroame”. „Sindromuri” este utilizat greșit. Pârâu: forma corectă de plural a substantivului „pârâu” este „pâraie”. „Pârâuri” este utilizat greșit.

Substantive care nu au plural

Nu în ultimul rând, în limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural, conform click.ro. Aveți în continuare câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism…etc.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Ce a decis să facă Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță. Face un nou testament și pune toți banii pe numele actualei soții! „Nu mai vezi nici 1 leu!” Ce pamflet a putut să scrie Medana: „A stat capră…”
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Ingredientul care schimbă total murăturile. Este esențial, nu trebuie omis
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Anunț pentru românii cu banii la saltea. Adevărul despre carduri: Trebuia să închid...
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro