Au fost semnalate mai multe nereguli în secțiile de votare la alegerile europarlamentare și la referendum, mai ales la acesta din urmă. Chiar cei care ar trebui să supravegheze buna funcționare a procesului de vot sunt cei care coordonează neregulile cu scopul de a frauda voturile.
Până la ora 13:25, au fost semnalate mai multe nereguli și incidente din mai multe județe, inclusiv în București.
Aceste alegeri ar putea avea una dintre cele mai bune prezențe la urne din istoria post-comunistă a României, dar există persoane care au interesul de a împiedica sau a frauda voturile alegătorilor, fapte care se pot pedepsi cu închisoarea.
La o secție de votare din Iași, USR a sesizat o neregulă gravă înfăptuită cu bună știință chiar de către președintele secției, prin care se asigură că anulează voturile pentru referendumul pentru legile justiției.
USR l-a acuzat pe președintele acelei secții de votare că a permis ștampilarea (de control) a buletinelor de vot pe prima pagină și nu pe spate, așa cum este legal. Când i s-a atras atenția asupra acestei greșeli, responsabilul l-a ignorat și a continuat să-și ducă obiectivul la îndeplinire.
„Exemplu din Iași: Președintele de secție minte cu nerușinare pentru a duce la bun sfârșit acest lucru. Delegatul USR a atenționat președintele de secție, dar acesta a zis că e în regulă așa. Delegatul USR sunat la Biroul Electoral Județean explicând situația, iar aceștia au spus că toate voturile trebuie anulate. Președintele de secție vorbește cu cei de la BEJ, i se comunică faptul că trebuie anulate toate buletinele de vot, dar el comunică celor din comisie că totul e în regulă și că se va continua așa. Am sunat de 2 ori la BEJ, mi-au spus că au anunțat din nou președintele secției să anuleze buletinele și să pregătească altele noi, dar el continuă fără să țină cont de cei de la BEJ sau de cei din comisie”, se arată în comentriul publicat pe Facebook de către Filip Havarneanu.
El mai atrage atenția și-i îndeamnă pe alegători să fie foarte vigilenți cu buletinele de vot pe care le primesc. Momentul propice pentru fraude este atunci când votanții primesc mai multe buletine de vot, cu mai multe pagini.
„Să fiți foarte atenți să vedeți dacă ștampila de control este pusă pe ultima pagină, iar dacă nu, sunați la BEJ! Haideți să ieșim în număr cât mai mare să nu poată frauda votul!”
În Constanța, o femeie a încercat să introducă în urne mai multe buletine de vot. În județele Dâmbovița și Vrancea, unii alegători au plecat cu ștampila de vot. Aceștia au fost prinși, iar ștampila a fost returnată. Tot în Vrancea, niște barmani dintr-o localitate au fost acuzați că au adus băuturi alcoolice în secția de votare.
Primarul unei localități din Dolj a fost amendat pentru tulburarea liniștii publice în fața secției de votare. În județul Teleorman, președintele unei secții de votare a depus plângere că ar fi fost amenințat de un alegător. În Tulcea, la o secție de votare sunt sfătuiți cum să voteze. Ceva similar s-ar fi petrecut și în Brăila. Polițiștii au efectuat cercetări.
Nereguli au fost sesizate și la secțiile de votare din București, mai ales aici. O femeie a reclamat că: „la școala 110 din sectorul 4, nu știu din păcate secția de votare ce număr are, se pare că se încearcă boicotarea. Școala are două intrări, au închis intrarea obișnuită, oamenii vin și zic că secția e închisă sau că nu se votează, nu există nici un afiș, nimic. Intrarea se face prin spate, puțini știu de această intrare.”